Osumnjičeni da su “Auru” oštetili za 240.000 KM

BANJALUKA – Bivši direktor “Aura osiguranja” i dvojica rukovodilaca u Mikrokreditnom društvu “Kredis” iz Banjaluke osumnjičeni su da su oštetili “Auru” za oko 240.000 KM.

Kako saznaju “Nezavisne”, osumnjičeni su Miodrag Čoprka, bivši direktor “Aure”, Dragan Katana, direktor MKD “Kredis”, i Igor Mišić, bivši rukovodilac “Aure” i rukovodilac u “Kredisu”. Protiv njih je policija podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci.

Terete ih da su u cilju nezakonitog izvlačenja novca iz “Aure” osnovali drugo osiguravajuće društvo “Premium Invest osiguranje”.

Kako je navedeno u izvještaju, Čoprku terete da je zloupotrijebio položaj tadašnjeg direktora “Aure” i Mikrokreditnom društvu “Kredis” dostavio falsifikovanu saglasnost kojom odobrava da zaključe ugovore s drugim osiguravajućim kućama, iako je takva odluka u suprotnosti s interesima “Aure”, koja je najveći pojedinačni akcionar MKD “Kredis” sa 30 odsto vlasništva.

Na osnovu toga MKD “Kredis” zaključio je ugovor o zastupanju s “Premium Invest osiguranjem” i tako je veći broj osiguranika “Aure” preusmjeren u novo osiguravajuće društvo, a pričinjena šteta veća je od 200.000 KM.

“Čoprka je zloupotrebom položaja iz blagajne ‘Aure’ na račun MKD ‘Kredis’ isplatio 40.000 KM po osnovu ugovora o kreditno-investicinom savjetovanju, iako usluge nisu obavljene i iako MKD ‘Kredis’ nije registrovan za tu djelatnost”, navodi naš izvor.

Katanu terete da je prepisao master rad Igora Mišića da bi ga iskoristio za studiju o kreditno-investicionom savjetovanju, koja je trebalo da bude isporučena “Auri”.

Kako tvrdi naš izvor, sumnjiče ga i za sačinjavanje lažnog zapisnika o primopredaji prostorija između MKD “Kredis” i Osiguravajućeg društva “Aura”.

Osim njih, kako saznajemo, Mišića sumnjiče za davanje lažnog iskaza.

“On je tvrdio da pomenuti rad iskorišten za studiju o kreditno-investicionom savjetovanju nije njegov”, ističe dobro obaviješten izvor.

Kako saznajemo, prijava je podnesena i protiv Saše Vučenovića zbog sumnje da je bio upoznat s nezakonitostima kao predsjednik Upravnog odbora MKD “Kredis”.

Katana juče nije komentarisao ovaj slučaj, tvrdeći medijima da o optužbama ne zna ništa, dok Čoprka tvrdi da se radi o lažnoj krivičnoj prijavi koju su podnijeli iz Osiguravajućeg društva “Aura” po nalogu većinskog vlasnika.

Istakao je da je sve radio u skladu sa zakonom i to će dokazati. Juče nismo uspjeli dobiti Mišića niti Vučenovića.

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: