Osuđen na novčanu kaznu: Lukač kriv za udaranje Stanivukovića

Dragan Lukač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, osuđen je u Osnovnom sudu u Banjaluci na novčanu kaznu od 300 KM zbog udaranja Draška Stanivukovića na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 23. decembra 2019. godine.

Lukača je sud oglasio krivim za krivično djelo tjelesna povreda, dok je za ugrožavanje sigurnosti Stanivukovića oslobođen krivice.

Presudu je izrekao sudija Zoran Milojica, koji je naveo da je bivši prvi policajac Srpske dužan i da plati troškove postupka u iznosu od 200 KM, te vještačenje u iznosu od 800 KM.

Tužilac Sanja Guzina najavila je da će uložiti žalba na ovakvu presudu. Lukač i njegov branilac nisu prisustvovali izricanju presude, što je zakonom dozvoljeno.

Prema optužnici  sve se odigralo u skupštinskoj sali tokom prenosa uživo na RTRS Plus i BN televiziji 23. decembra 2019. godine tokom Posebne sjednice NS RS na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH.

“Oštećeni Stanivuković je predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je premijer polomio i bacio na pod. Nakon toga Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako…inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovde danas”, navodi se u prvoj tački optužnice po kojoj je Lukač oslobođen, piše UNA.

Dodaje se da je to kod Stanivukovića izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

U drugoj tački, po kojoj je osuđen, se navodi da je Lukač više puta sa govornice pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

“Kada mu je oštećeni prišao optuženi mu je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune”, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, navodi se u optužnici.

Ostavite komentar: