Ostvarili zapažene rezultate: Evo ko je sve uhapšen u akcijama MUP-a Srpske

13.02.2023. | 15:14

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske tokom proteklih godinu i po ostvarila je zapažene rezultate; rasvijetlila je neke od najtežih krivičnih djela i zaplijenila više od tone droge.

Najznačajniju akciju ostvarili su u martu prošle godine kada su u rekordnom roku uspjeli rasvijetliti ubistvo načelnika krim policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Tu su i akcije u kojima su razbijene dvije najveće kriminalne grupe na ovim prostorima, a koje su se bavile trgovinom drogom. Riječ je o akcijama „Transporter“ i „Storidž“, a u kojima su uhapšeni kriminalci koji se sumnjiče za transporte na stotine kilograma narkotika.

Zahvaljujući aplikacijama „Skaj“ i „Anom“ i radom na terenu inspektora pomenute uprave prikupljeni su čvrsti dokazi protiv ovih opasnih kriminalnih grupa.

Škaljarac u Banjaluci

Sredinom jula 2021. u centru Banjaluke izvedena je akcija u kojoj je tada uhapšen policijski inspektor Mladen Milovanović i Miloš Božović, koji je pripadnik škaljarske grupe, a za kojim je bila raspisana potjernica zbog ubistva.

Njih dvojica uhapšeni su u trenutku dok su išli u teretanu.

Nedugo nakon toga uhapšeni u Predrag Vatreš i Gorana Rečević, takođe službenici MUP Srpske, kao i Petar i Gojko Dukić.

Policijski službenici i Petar i Gojko Dukić se sumnjiče da su pomagali Božoviću u skrivanju na području Banjaluke. Takođe, tokom istrage utvrđeno je da su inspektori službenim automobilima MUP Srpske Božović vozili širom BiH i tako mu omogućavali da izbjegne hapšenje.

Krađe auta

Zbog krađe skupocjenih automobila u oktobru iste godine, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su Želimira Kneževića, Miroslava Milinkovića i Marka Trifković zvanog Žižan.

Oni su osumnjičeni da su bili organizovana kriminalna grupa koja se bavila krađama.

Tokom istrage je utvrđeno da su oni na području Doboja, Tuzle i Sarajeva krali automobile. Najčešće su im na meti bile „tojote“, „nisani“, „škode“, „renoi“ i „folksvageni“. Nakon što ukradu automobile, oni bi ih prevezli u Trn kod Laktaša, gdje su ih skladištili te preprodavali na području BiH, Srbije i Crne Gore.

Oni su se bavili i reprogramiranjem i izradom ključeva za startanje vozila, pa im nije trebalo puno vremena da ukradu neko vozilo.

Prilikom ove akcije policija je pronašla šest ukradenih vozila, veliki broj ključeva, tablica, ali i uređaja za dekodiranje.

Ubistvo u Crnoj Gori

Pripadnici pomenute uprave učestvovali su intenzivno i u istrazi kada je 20. oktobra 2021. na području Nikšića počinjeno razbojništvo u poslovnici „Nove pošte“. Tom prilikom je ukradena neutvrđena količina novca, a prilikom pljačke ubijen je i radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak.

Na samom početku istrage utvrđeno je da su razbojnici koristili automobil „nisan“ bijele boje na kojem su bile registarske oznake BiH, a koje je nakon razbojništva zapaljeno. Dalje je utvrđeno da je ovo vozilo u septembru ukradeno na području Dervente, ali i da se osobe iz BiH mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnom djelima.

Identifikovani su svi umiješeni u ovaj slučaj, a većina ih je bila sa području Banjaluka. Svi su uhapšeni.

Zbog ovog ubistva sudi se Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojević.

Akcija Transporter

Jedan od najvećih akcija izvedena je u novembru 2021. godine. U akciji „Transporter“ razbijena je najveća kriminalna grupa koja se ikada u BiH bavila prodajom narkotika.

Tada je uhapšeno 10 osoba, i to Bojan Cvijetić, Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Radislav Tešić, Siniša Bačić i Igor Knežević. Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, neovlašćeni promet opojnim drogama, odavanje tajnih podataka, ali i za krađe.

Tom prilikom policija je pretresla veći broj objekata koji koriste osumnjičeni i zaplijenili su više od 300 kilograma marihuane, 19 skupocjenih vozila koji su oni koristili, kao i oko 150.000 maraka.

Takođe, tom prilikom policija je pronašla i više pušaka, pištolja i municije, prenosi Srpskainfo.

Zanimljivo je da je u pretresima pronađen i dokument Obavještajno bezbjednosne agencije BiH. Cvijetić je, naime, bio savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Takođe, u pretresima je pronađena dokumentacija s podacima o vlasništvu nad nekretninama osumnjičenih, ali i njihove razne evidencije. Sumnja se da je ova grupa prokrijumčarila ogromne količine narkotika, a zarađen novac su zatim ubacivali u legalne tokove. Provedena je i finansijska istraga i blokirana imovina vrijedna oko 22 miliona maraka.

Akcija „Transporter“ nastavljena je i prošle godine kada je podneseno više izvještaja, a tom prilikom bio je uhapšen i Robert Radonjić, koji je zaposlen u OBA.

U decembru iste godine uslijedila je akcija „Storidž“ kojom je bilo obuhvaćeno 20 osoba, uglavnom sa područja Gradiške.

Na čelu ove kriminalne grupe bili su otac i sin Milovoje Lovrenović Čaruga i Dušan Lovrenović, kao i Predrag Petković. Oni su tada izbjegli hapšenje, ali je Dušan u međuvremenu uhapšen na području Hrvatske. Petković se predao Tužilaštvu BiH u oktobru prošle godine. Od njih je tada oduzeto skoro 500 kilograma marihuane, dvije improvizovane laboratorije za skank, zatim više pušaka, pištolja, municije različitog kalibra, optike za pušku, ali i određena količina eksploziva.

Tokom prošle godine u sklopu ove akcije podneseni su izvještaji protiv osumnjičenih.

Takođe, rasvijetljeno je i postavljenje i aktiviranje eksplozivne naprave ispred ugostiteljskog objekta ”Utopija”, vlasništvo člana porodice načelnika Policijske uprave Gradiška. U isto vrijeme članovi kriminalne grupe su izazvali požar u krugu firme koja se bavi preradom drveta, a koja je u vlasništvu člana porodice policijskog službenika Policijske uprave Gradiška.

Ubistvo načelnika Bašića

Jedna od najznačajnijih akcija Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Srpske je izvedena u martu prošle godine, nakon što je ubijen načelnik krim policije u Prijedoru Radenko Bašić.

Radilo se o jednoj od najvećih policijskih akcija, a u veoma kratkom roku uhapšeni su Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović i Igor Repajić.

Dalibor Railić zvani Dugi se sumnjiči da je naručio ubistvo Bašića zato što mu je smetao u njegovim kriminalnim poslovima. Ubistvo je naručio preko Igora Repajića, a ovaj angažovao Aleksandra Miljatovića koji je izvršio ubistvo. Za to mu je bilo obećano 50.000 evra.

Uloga Repajića, pored toga što je spojio Rajilića i Miljatovića, utvrđena je i u samoj pripremi ubistva u vidu nabavke vozila, kao i poslije ubistva u pomoći Miljatoviću da sakrije i uništi predmete koji su korišteni u ubistvu. Istragom je utvrđeno da je Railić bio i na čelu organizovane kriminalne grupe za međunarodnu trgovinu narkoticima.

Akcija „Staza“

U februaru prošle godine realizovana je i akcija „Staza“ u kojoj je uhapšeno 13 osoba, a kroz tri izvještaja koja su podnesena Tužilaštvu BiH obuhvaćeno je ukupno 31 osoba.

Tada su uhapšeni Milan Rašević, Milijan Milović, Mišo Miljanić, Tomislav Petrović,  Anđelko Milošević, Aleksa Mališ, Vladan Kovačević, Milan Mićanović, Dušan Mićanović, Nemanja Prnjat, Rajko Grubač, Milad Jerković i Miloš Kovačević.

U ovoj akciji oduzeto je oko 400 kg marihuane, laboratorija za vještački uzgoj marihuane, određena količina oružja, municije i eksploziva. Osumnjičeni su za krijumčarenje više stotina kilograma marihuane sa područja BiH u Hrvatsku i druge zemlje EU, kao i veću količinu oružja, minsko eksplozivnih sredstava i municije.

Akcija „Golub“

U akciji „Golub“ u martu prošle godine uhapšeni su Blaženko Rašević, Žarko Joknić, Vlatko Blažević i Srećko Mandić. U ovoj akciji podneseni su izvještaji protiv osam osoba, a u osumnjičeni Adnan Pirić i Dragan Gajić su se u trenutku realizacije akcije nalazili u pritvoru, dok su Marija Gajić i Danilo Đurović nedostupni policiji. U okviru istrage je oduzeto oko 5 kilograma marihuane, određena količina novca i drugi predmeti.

Akcija „Jezero“

U avgustu prošle godine u sklopu akcije „Jezero“ uhapšen je još jedan visoki funkcioner MUP Srpske. Tom prilikom lisice na ruke su stavljene Nedeljku Luburi, koji je u tom trenutku bio zaposlen u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP Srpske, i Bojanu Roguljiću.

Tokom istrage utvrđeno je da je Lubura znao da je Ivan Mijatović tražen za ubistvo, pošto je provjeravao koje su potjernice aktivne za njim, a zatim ga je policijskom vozilom dovezao u Banjaluku. Za Mijatovićem je u to vrijeme bila raspisana potjernica zbog teških krivičnih djela.

Akcija „Šakal“

Krajem prošle godine policija je izvela i akciju „Soko“, a tom prilikom na području Sokoca uhapšeno je pet osoba, dok su u u Sarajevu pale još dvije osobe. Ovom akcijom je obuhvaćeno 17 osoba. Meta akcije je bio  Ognjen Orašanin, ali je on tom prilikom izbjegao hapšenje.

Osumnjičeni se sumnjiče za teška krivična djela kao što su trgovina narkoticima i pranje novca.

Zvicer naručio ubistvo

Tokom istrage, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet došli su i do podataka da su vođa Kavačkog klana Radoje Zvicer i Darko Elez naručili ubistvo Ognjena Orašanina zvanog Oras iz Sokoca.

Orašanin je visokopozicionarini član Škaljarskog klana, a atentat je izbjegao zahvaljujući sreći.

Nakon što su Elez i Zvicer odlučili da ubiju Orašanina, krenulo je pripremanje njegovog ubistva. Zvicer je za ubistvo Orašanina ponudio čak 250.000 evra unaprijed, kao i dodatni novac kada on bude likvidiran.

Oni su odlučili da će ga ubiti tako što će mu postaviti eksploziv velike razorne moći ispod njegovog automobila. U to vrijeme su pratili kretanje Orašanina i utvrdili da on ne vozi automobil, ali da ga skoro svakodnevno Saša Karadžić vozi u svom automobilu „ford galaksi“. Zbog toga su odlučili da eksploziv stave ispod suvozačevog mjesta u tom vozilu. Oni su potom u Srbiji nabavili eksploziv i ilegalno ga prebacili preko granice, te ga je preuzela jedna osoba koju je angažovao Elez.

Ta osoba je potom 9. oktobra postavila eksploziv ispod Karadžićevog automobila. Nakon što je postavljen eksploziv ispod „forda“, organizovano je svakodnevno praćenje Karadžića.

Međutim, iako se Orašanin veoma često vozio u pomenutom automobilu, ovaj put ga nije koristio. Osam dana napadači su uporno čekali da Oras sjedne u automobil, ali to se nije desilo. Tek 17. oktobra Karadžić je slučajno primjetio eksploziv ispod automobila i o tome obavijestio policiju. Samo zahvaljujući čistoj sreći Orašanin je preživio ovaj pokušaj atentata.