Osmoro mladih u smrt otišlo s nepunih 20 godina: Mjesec dana od nezapamćene tragedije u BiH

Danas (ponedjeljak) se navršava mjesec od nezapamćene tragedije u mjesto Tribistovo na putu za skijalište Blidinje kada je na novogodišnje jutro usljed trovanja ugljenmonoksidom smrtno stradalo osmoro mladih iz Rakitna i Posušja.

U tragediji koja je duboko potresla cijelu BiH, ali i region živote su s nepunih 20 godina izgubili Mirela Rezo, Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.
Ovi studenti prve godine Sveučilišta u Mostaru i Splitu, podsjetimo, zajedno su proslavljali Novu godinu u jednoj vikendici, a u jutarnjim satima su pronađeni mrtvi.
Kako su pokazali rezultati analize krvi, kod svih osam osoba došlo je do intoksikacije ugljenmonoksidom sa utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna. Prema preliminarnom izvještaju nakon vještačenja koja su obavljena na licu mjesta, a kako je to juče potvrđeno iz MUP-a ZHK za Avaz, utvrđeno je da su agregat, dimnjak i šporet na drva tehnički bili ispravni.
Takođe, tokom dosadašnje istrage, sve ukazuje na to da su ispušni plinovi iz agregata koji je radio u pomoćnom objektu vikendice, odnosno, ugljenmonoksid kroz poluotvoreni prozor napunili prostoriju u kojoj se nalazilo osmero mladih i koje je taj otrov relativno brzo i usmrtio.
Pomoćni objekat je, ustanovljeno je, bio potpuno zatvoren, a od prostorije u kojoj su se nalazili stradali dijelio ga je samo jedan prozor, koji je nađen napola otvoren.
U Tužilaštvu ZHK , praktično, samo čekaju službenu potvrdu tih nalaza.

Ostavite komentar: