Optužnice protiv šest osoba: Kriminalna grupa iz Brčkog prodala preko 100 kilograma droge

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv šestočlane grupe uhapšene u akciji kodnog naziva Klanac koji se terete za organizovani kriminal i šverc preko 100 kilograma marihuane, amfetamina i ekstazija.

Hajrudin Tursunović optužen je da je s ciljem ostvarivanja finansijske koristi organizovao kriminalnu grupu povezavši se s drugim osobama kojima je podijelio tačno određene zadatke za nabavku, prodaju, predaju, prevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga.

“Sumnja se da su komuniciranjem putem mobilnih aplikacija, po njegovim nalozima, Edin Mušanović, Eldin Aguši i njemu poznate osobe vršile prevoz opojnih droga, dok su Adnan Rečica, Sedin Mušanović i Edin Mušanović opojnu drogu raspoređivali po skrovitim mjestima pored putnih komunikacija obraslim rastinjem”, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Tursunović se tereti da je zajedno s Rečicom pronalazio te lokacije, obilježavao ih, a potom ih tokom vožnje vozilom pokazivao Ahmetu Todorovu i osobi A.Š, koji su drogu dalje preuzimali i prodavali na području distrikta Brčko.

Kako se navodi u optužnici, oni su novac od prodaje predavali Tursunoviću ili osobi koju bi on poslao prijeteći ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac.

Optuženima je stavljeno na teret da su, u okviru takve organizacije, prometovali najmanje 109 kilograma kanabisa i amfetamina, te 4.500 tableta ekstazija.

Organizator i članovi kriminalne grupe uhapšeni su u aprilu ove godine kada su Tužilaštvo i Policija Distrikta, nakon vođenja tajne istrage, sproveli operativnu akciju kodnog naziva Klanac. Odmah po hapšenju, određen im je pritvor, a trajanje ove mjere u istrazi više puta je produžavano, što je prema Tursunoviću, Rečici, Agušiji, te Edinu i Sedinu Mušanoviću učinjeno i nakon potvrđivanja optužnice, i to za dva mjeseca.

Tužilaštvo je ujedno predložilo trajno oduzimanje predmeta privremeno oduzetih u pretresima, zatraživši od suda oduzimanje pronađene opojne droge, ali i putničkih vozila “audi A8” i “hjundai” korištenih za izvršenje krivičnih djela. Takođe, izričito je zatraženo oduzimanje cjelokupne imovinske koristi, odnosno novca pribavljenog krivičnim djelima, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: