Optužnica zbog utaje poreza u iznosu od 358.428 KM

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Branka Kovačevića i pravnog lica “Horizont” d.o.o. Banjaluka, koji se terete da su u periodu 2016. i 2017. godine počinili utaju PDV-a u iznosu od 358.428 KM i za taj iznos oštetili budžet BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kovačevića (47), rođenog u Bihaću, državljanina BiH i Srbije, te pravnog lica “Horizont” d.o.o. Banjaluka, čiji je direktor i lice ovlašteno za zastupanje pravnog lica Branko Kovačević.

Prema navodima optužnice, optuženi Kovačević se tereti da je, kao odgovorno lice “Horizont” d.o.o. Banjluka, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, izbjegao da obračuna i plati poreska davanja PDV-a propisana poreskim zakonodavstvom.

Pravno lice “Horizont” d.o.o. Banjaluka se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Branko Kovačević.

Optuženi Branko Kovačević se tereti da je počinio produženo krivično djelo poreske utaje ili prevare iz, a pravno lice “Horizont” d.o.o. Banjaluka krivično djelo poreske utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

Ostavite komentar: