Optužnica zbog namjernog širenja korone: Kašljala i pljuvala u medicinske sestre govoreći „treba ih sve zaraziti“

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu čiji je sadržaj zaista nevjerovatan. Naime, radi se o krivičnom djelu „namjerno prenošenje zarazne bolesti“, a glavni akter je Admira Bašić iz Žepča.

Prema navodima iz optužnice koju je u cijelosti 2. marta potvrdio sudija za prethodno saslušanje Opštinskog suda u Zenici, Bašić je 29. aprila prošle godine u Zenici odbila da se hospitalizuje, jer je bila zaražena koronavirusom.

U to vrijeme je Vlada ZDK usljed naglog porasta oboljenja od zarazne bolesti proglasila ugroženost stanovništva.

Ona je odbila da se smjesti u izolatorij koji joj je Kantonalna bolnica Zenica odredila u u JU „Stacionar“, te je iako je bila svjesna da joj je utvrđena zarazna bolest Covid 19. Nakon što je dobila pozitivan test znajući da svojim ponašanjem može ugroziti zdravlje i proširiti zaraznu bolest među medicinskim osobljem nije željela postupiti po uputama.

Ona je skinula žaštitinu masku, počela kašljati i pljuvati u pravcu medicinskih sestara S. A., K. S. i S. S. govoreći: „Treba ih sve zaraziti“, navodi Avaz.ba. Bašić je i pored brojnih upozorenja nastavila sa nedoličnim ponašanjem, čime je počinila krivično djelo prenošenje zarazne bolesti iz člana 225. stav 1. KZ FBiH.

Admira Bašić : Nisam pljuvala ni kašljala u medicinske sestre da bi ih zarazila

Nakon što je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo optužnicu protiv Admire Bašić iz Žepča zbog namjernog širenja koronavirusa ona je za „Avaz“ iznijela svoju stranu priče.

– Vidjela sam da se Tužilaštvo veže za član 225 Krivičnog zakona FBiH. To nema veze, jer se taj član se odnosi na HIV i neke druge zarazne bolesti. Ja nikoga nisam pljuvala i za to imam 35 svjedoka. U tom momentu kada se to dešavalo, samo sam od glavne medicinske sestre kojoj sam se obratila tražila medicinsku pomoć, a ona mi je kazala da se odmaknem i da „nema samnom šta razgovarati“. Rekla sam joj „dobro gospođo, slabi smo treba nam pomoć nemamo lijekova“. Ona je samo odgovorila „odmaknite se ne želim s vama razgovarati“. Nije mi htjela reći svoje ime iako je obaveza da nosi akreditaciju – kaže Bašić.

Navela je da je u hodniku bila prisutna samo jedna medicinska sestra, a ne tri kako se navodi u optužnici.

– Imala sam sve vrijeme zaštitnu masku na licu i nisam ni pokušala nekoga pljunuti. Znam da je doktorka imala vizir, zaštitnu masku i odjelo i imam svjedoke koji su bili na hodniku i sve to slušali i gledali. Ovo što su naveli je čista laž. Ako sam željela zaraziti nekoga, zašto ta žena onda nije zaražena, zašto nije dovela vještaka koji će to potvrditi. Nikad svoj test na Covid nisam vidjela. Nisam ni odbila da se hospitalizujem, istog dana kada sam dobila poziv iz Doma zdravlja Žepče medicinskim vozilom sam odvezena za Zenicu u Stacionar – tvrdi Bašić.

Navodi i mailove koje sam slala nadležnim i s njima sam bila i na sastanku.

– Otpusno pismo sam dobila nakon sedam dana. Dobila sam otpust bez ikakvog retestiranja. Rekli su da imam pravo na kućno liječenje, što sam odbila, jer imam kod kuće dijete i supruga. Na osnovu čega su me pustili, a nisu me ni pregledali. Izolacija je bila 15 dana, a mene su pustili nakon sedam. Ovo je sve rekla-kazala, a podnijela sam i ja krivične prijavo, samo što ja imam dokaze. Što se toga tiče mirna sam – navela je Bašić za Avaz.ba.

 

 

Ostavite komentar: