Optužnica protiv dva Avganistanca: Mučili migrante, pa ucjenjivali njihove porodice

03.06.2024. | 12:16

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dva Avganistanca zbog organizovanog kriminala, krijumčarenja migranata i više povezanih krivičnih djela.

Avganistanci, koji imaju 24 i 23 godine i u pritvoru su, optuženi su da su sa drugim osobama, uglavnom strancima, postali dio organizovane kriminalne grupe bezbjednosnim i policijskim agencijama poznate kao “BVK” /BWK/, koja je djelovala na području Srbije i BiH s ciljem nezakonitog krijumčarenja migranata sa područja Srbije u BiH, te dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima.

U optužnici se navodi da su ova dva Avganistanca, nakon neuspjelog pokušaja krijumčarenja državljana Irana u Hrvatsku, pronašli te migrante na području Blažuja, u blizini prihvatnog migrantskog centra, te ih oteli i držali u zarobljeništvu u nekoliko napuštenih objekata na području Blažuja, mučili ih i zlostavljali, nanosili im tjelesne povrede i sve to snimali, kako bi izvršili iznudu većeg iznosa novca od njihovih porodica, za puštanje na slobodu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oteti i zlostavljani migranti su 17. januara pronađeni i zbrinuti, nakon čega su počinioce otmice i zlostavljanja identifikovali i uhapsili policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Optuženi su osumnjičeni da su počinili krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, otmica, iznuda i lake tjelesne povrede.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 13 svjedoka, dva stručna vještaka, kao i prilaganjem oko 70 materijalnih dokaza.

U ovom predmetu ostvarena je saradnja sa Interpolom, SELEK-om /Centrom za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi/ i Evropolom, te pravosudnim i policijskim organima Srbije, kao i pravosuđem Švajcarske, navodi se u saopštenju.

Za vrijeme akcije identifikovan je osumnjičeni za krivično djelo ubistvo na području Bihaća koji je predat na dalje procesuiranje Ministarstvu unutrašnjih polsova Unsko-sanskog kantona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.