Optužnica protiv Cikotića, Granića i Mlaće! Tužilaštvo ih tereti za ratne zločine u Bugojnu

14.12.2023. | 14:31

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dževada Mlaće, Selma Cikotića i Tahira Granića koji se terete da su, za vrijeme sukoba takozvane Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata i počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se Mlaćo tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe “Zapad” Armije RBiH i Granić kao komandant 307. brigade tzv. Armije RBiH.

U optužnici se navodi da je Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti tako što je sačinjen spisak zarobljenika koji će biti ubijeni, te potom izvršeno odvođenje zarobljenika u prostorije “BH Banke” gdje je od posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja nastupila smrt trojice zarobljenika.

Nakon toga preostali zarobljenici odvedeni su na planirnu Rostovo gdje su ih ubili pripadnici Vojne policije i tzv. Armije RBiH na lokacijama koje je optuženi lično odredio i koje je obilazio, nakon čega su njihova tijela uklonjenja i sakrivena.

Nakon rata, tijela četvorice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih žrtava još se traga, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

Cikotić i Granić terete se da su kao komandanti tzv. Armije RBiH izdavali naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti, pod prijetnjom oružjem, izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, gdje su bili izloženi opasnostima po život kao “živi štit”, usljed čega su dvojica zarobljenika ubijeni, a više ih je ranjeno.

Cikotić je propustio da spriječi premlaćivanja, mučenja i ubistva zarobljenih pripadnika HVO-a, te iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije preduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinioce, navodi se u saopštenju.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, među kojima i dva svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, zatim dva stručna vještaka, kao i prilaganjem oko 780 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.