Optužnica ima više od 400 dokaza: Trojac optužen za ubistvo policajaca

Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković optuženi su za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo koji su ubijeni 2018. godine.

Protiv njih je optužnicu podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo nakon intenzivne i kompleksne višegodišnje istrage.

Optužene terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4.20 časova, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Oni su se nalazili u policijskom automobilu.

Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati nakon podlegao povredama.

“Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i istražiteljima MUP-a KS. U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije, Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH”, rekli su iz sarajevskog tužilaštva.

Kako su naveli, u predmetu su postupajuće tužiteljke preduzele više od 2.500 radnji dokumentovanja i dokazivanja.

“Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila Seat Leon kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci a koji su pronađeni zakopani na Palama.Saslušano je i oko 500 osoba. Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine”, navode iz Tužilaštva.

Dodaju da je ostvarena saradnja sa EUROPOL-om i NTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država i to: SAD, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom.

“Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom koje je pribavilo ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, tačnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske”, dodaju iz Tužilaštva.

Optužnica sa više od 400 dokaza, proslijeđena je Kantonalnon sudu u Sarajevu na potvrđivanje, prenose Nezavisne.

Predloženo je i produženje pritvora za svu trojicu osumnjičenih.

Ostavite komentar: