Omogućila Debevecu da sakrije telefon: Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

18.04.2024. | 14:38

Tužiteljka iz Odsjeka za korupciju Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv sarajevske advokatice Vasvije Vidović (70), kojom je tereti da je omogućila Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH koji je kasnije suspendovan, da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije.

U optužnici se navodi da je to uradila 18. decembra 2023. godine, kada je pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, a pošto ju je uhapšeni Debevec pozvao da ga u svojstvu advokata zastupa u krivičnom postupku.

“Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policajaca, svjesna svojih protupravnih radnji, a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije”, naveli su iz Tužilaštva BiH, koje Vidovićevu tereti za sprečavanje dokazivanja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.