Oglasio se MUP KS: Uhapšeni državljani Srbije imali lažne lične karte

Pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa Obavještajno – bezbjednosnom agencijom BIH (OBA) uhapsili su dva muškarca državljane Srbije D.D. i D.J. saopšteno je iz policije.

“U trenutku lišenja slobode, ovi muškarci su imali identifikaciona dokumenta Bosne i Hercegovine, s identitetima različitim od stvarnih, zbog čega postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo krivotvorenje isprave” navodi se u saopštenju MUP-a KS.

Dodaje sa da su uhapšeni predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Uprava policije MUP-a KS u saradnji s drugim agencijama za sprovođenje zakona nastavlja intenzivan rad na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti ovih lica” stoji u saopštenju MUP KS.

Iz Tužilaštva KS saopšteno je da će osumnjičeni za krivično djelo krivotvorenje isprave biti zadržani 24 sata.

“U tom zakonskom roku, a nakon analize prikupljenih dokaza, postupajući tužilac odlučiće o daljim mjerama” navodi se u saopštenju.

Državljani Srbije Dušan Jovanović Giba i Darko Dulović, koji su u policijskim dosjeima zavedeni kao pripadnici kriminalnog “kavačkog klana”, krili su se na području Sarajeva, a u novoizgrađenoj elitnoj zgradi “Sarajevo tover” imali su iznajmljen stan, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Oba su poznata po krivičnim djelima i sumnjičeni su za učešća u plaćenim ubistvima. Jovanović se dovodi u vezu s klanom Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja. Navodno ih povezuju i sa klanom Darka Šarića, a sumnja se da su u Sarajevu bili kako bi obavili neki kriminalni posao.

Pomenuti dvojac uhapšen je u nedjelju uveče u akciji pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS). Lisice na ruke su im stavljene na osnovu potjernica zbog teških krivičnih djela.

Boravak osumnjičenih u Sarajevu su otkrili pripadnici Obavještajne bezbjednosne agencije BiH (OBA) koja je, kako saznajemo, na osnovu prikupljenih informacija o svemu obavijestila MUP KS.

Kako saznajemo, nakon toga je na dvije lokacije u Sarajevu i Istočnom Sarajevu izvedena akcija hapšenja osumnjičenih Jovanovića i Dulovića koji su pod velikim mjerama bezbjednosti sprovedeni u policijske prostorije.

Nezvanično, obojica će biti prebačeni u Sud BiH gdje će biti održano ročište na kojem će se razmatrati mjera o ekstradicionom pritvoru.

Iz Suda BiH je juče “Glasu Srpske” odgovoreno da nisu obaviješteni o hapšenju osumnjičenih. Zvanične informacije o hapšenju Jovanovića i Dulovića do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije saopštio ni MUP KS.

Uhapšeni iza sebe imaju kriminalni dosije

Uhapšeni iza sebe imaju kriminalni dosije i navodno važe za opasne kriminalce. Prema pisanju medija označavani su i kao plaćene ubice. Jovanovića osim sa klanom Velje Nevolje povezuju sa vračarskom kriminalnom grupom.

Njegovo ime pominjano je i tokom suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a svjedok Bojan Hrvatin je pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da je Jovanović u julu 2020. godine na Krfu likvidirao pripadnike “škaljarskog klana” Alana Kožara i Damira Hadžića. Prema izvještajima sa aplikacije “Skaj” to ubistvo naredili su Radoje Zvicer i Darko Šarić.

Dulović je u Crnoj Gori služio zatvorsku kaznu od dvije i po godine zatvora zbog trgovine drogom, a suđeno mu je i za ubistvo Siniše Milića, bliskog saradnika Luke Bojovića.

On je oslobođen tih optužbi. Dulović je, inače, četiri mjeseca poslije ubistva Milića uhapšen u BiH i izručen Crnoj Gori radi izdržavanja kazne zbog trgovine heroinom, poslije čega je pušten na slobodu.

Dulović se, podsjetimo, još kao maloljetnik, u oktobru 2007. godine, našao na stranicama rubrike crna hronika nakon što je ranjen na splavu. Sve se desilo kada su on i njegov drug Bojan M, koji je takođe bio maloljetan, pokušali da uđu na splav, ali im obezbjeđenje nije dozvolilo.

Otišli su, ali su se ubrzo vratili sa drugovima i naoružani šipkama i kamenjem. U tom sukobu, Veljko Belivuk, koji je radio u obezbjeđenju splava navodno je pištoljem udario po glavi Bojana M, a zatim i metalnom barskom stolicom, dok je Dulovića ranio u nogu.

Telefoni

Izvor blizak istrazi je rekao da je OBA do podataka o kretanju osumnjičenih došla putem slika, snimaka i poruka sa njihovih telefona.

Prema nezvaničnim informacijama, Jovanović je uhapšen nedugo po dolasku u Sarajevo. On se, kako saznajemo, prije dolaska u BiH slobodno šetao Vrnjačkom Banjom i družio se sa pripadnica grupe Darka Šarića.

Ostavite komentar: