Odranije poznat policiji: Osumnjičeni za napad na povratnike ubio komšiju tokom pljačke

Bojan Prodan koji je uhapšen zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa razbojništvom nad povratnicima Ajšom i Fadilom Memišević u Omeragićima kod Višegrada ranije je pravosnažno osuđen zbog ubistva Vučka Sarića (73) u maju 2008. godine, u selu Prelovo kod Višegrada.

Izvor blizak istrazi otkriva da je Prodan tada nasmrt pretukao starca tokom pljačke njegove kuće. Vjeruje se da je upravo koristoljublje i sada bilo motiv napada na supružnike Memišević.

“Dosadašnja istraga ukazuje da su Memiševići prije nekoliko dana prodali kravu. Sumnjamo da je razbojnik saznao za tu okolnosti pa je isplanirao pljačku. Po upadu u kuću prijetio je supružnicima i tražio novac. Oni su odbili da otkriju gdje se novac nalazi, zbog čega je krenuli da brutalno tuče”, rekao je izvor blizak istrazi.

On dodaje da je sličan modus operandi primjenjen i 2008. godine pri ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen.

“Pokojni Sarić je dan prije zločina kupio frižider i navodno molio Prodana da mu pomogne kako bi ga unio u kuću. Prodan mu je izašao u susret i pomogao, ali je tom prilikom dobro osmotrio kuću i pomislio da starac ima novca”, pojašnjava izvor UNA portala.

Dodaje da se Prodan naveče vratio u kuću nesrećnog starca s namjerom da ga opljačka.

“Starca je brutalno pretukao drvenim štapom. Radilo se o teškim povredama usljed kojih je starac naknadno preminuo. Nakon batinanja Prodan je ispreturao sve stvari u kući, tražeći novac. Međutim, tokom uviđaja policija je u kući pronašla 2.000 KM, pa se vjerovalo da je razbojnik pokupio samo siću”, ispričao je izvor UNE.

Prodan je i nakon što je odležao kaznu dolazio u sukob sa zakonom. U žižu javnosti ponovo je isplivao prije dvije godine kada je po društvenim mrežama pisao kako svim policajcima u Višegradu “treba otkinuti glavu”. Povod je bio to što mu je oduzeta vozačka dozvola zbog nakupljenih kaznenih bodova. Tada je objavio dva statusa, od kojih je jedan prilično uznemirujući.

“Kad se zarati ja ću vas istrijebiti, majku vam je..m. Nećete znati šta vam je bilo. Je..m vam svima mrtvu djecu, meni ćete na polaganje ponovo. Kuku vama, sve ću vas pobiti, gore nego ‘Jasenovac'”, navedeno je, između ostalog, u drugom statusu.

Prodan je nakon hapšenja sproveden na kriminalističku obradu, a policija i tužilaštvo nastavili su sa prikupljanjem dokaza i utvrđivanjem njegove odgovornosti za napad na supružnike Memišević.

Ostavite komentar: