Odnio i kip Brus Lija: Potvrđena optužnica protiv Mostarca (46) zbog više teških krađa

17.04.2024. | 19:33

Opštinski sud u Mostaru potvrdio je optužnicu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv Danijela Prce, zvanog Dado (46) iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo teška krađa.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva HNK, uz optužnicu su predložili produženje mjere pritvora optuženom.

Opštinski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog utemeljen i donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženog, zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna. Pritvor će mu trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže jednu godinu, računajući od dana hapšenja.

– Danijel Prco se tereti da je u vremenskom periodu od 29. februara do 07.marta , sa ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, ukrao novac i razne artikle i to u tri pojedinačna slučaja i tako počinio krivično teška krađa na različitim lokacijama u Mostaru– saopšteno je iz Tužilaštva HNK.

U saopštenju se navodi da je krađe počinio na štetu “Optike Boni” odakle je ukrao novac u iznosu od 600 KM te 20 komada sunčanih naočala i dva komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela, zatim Željezarije „Martom“ odakle je uzeo istu svotu novca, te određenu količinu raznih artikala i alata.

Prce je optužen i zbog krađe statue Brus Lija iz Gradskog parka, koju je ukrao tako što je upotrebom alata i fizičke snage odvojio od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim „ankerima“, pa ju je uz pomoć kolica odvezao do „Staklene banke“, a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove, te tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Takođe, Tužilaštvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od optuženog u iznosu od 1.200 KM, oduzimanje predmeta koji su pronađeni i popisani na potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, te da se navedeni predmeti vrate vlasnicima, u skladu sa Zakonom.