Odluka Suda BiH: Berbiću potvrđena trogodišnja kazna zatvora zbog ratovanja u Siriji

Sud BiH potvrdio je danas prvostepenu presudu Milaremu Berbiću kojom je osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji.

Žalba odbrane i žalba Tužilaštva BiH su u potpunosti odbijene, tako da je potvrđena prvostepena presuda na koju ne postoji pravo žalbe, prenosi Birn.

Sud BiH je 19. maja prvostepeno osudio Berbića jer je u avgustu 2014. otputovao iz Sarajeva s ciljem pridruživanja stranoj organizaciji u sastavu “Islamske države”.

Sudsko vijeće je tada zaključilo da se Berbić u Siriji pridružio organizaciji nepoznatog naziva kojom je rukovodio Goran Pavlović, te da je početkom 2019. godine zarobljen nakon čega je vraćen u BiH.

Berbić je posljednji od sedmorice državljana BiH izručenih iz Sirije u decembru 2019. godine kojem je izrečena drugostepena presuda.

Ranije su Muharem Dunić i Armen Dželko osuđeni na po tri godine i šest mjeseci zatvora, Hamza Labidi na jednu godinu zatvora, a Emir Ališić na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Oni su sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice.

Na kaznu zatvora od četiri godine osuđen je Senad Kasupović, dok je Jasminu Keseroviću izrečena presuda od šest godina zatvora.

Ostavite komentar: