Odgođena deložacija u centru Banjaluke

Deložacija Slobodana Babića iz kuće u centru Banjaluke, a koja je bila zakazana za danas, odgođena je. Pokušaj deložacije pratile su i povećane mjere bezbjednosti, te je na ovom mjestu, uz pripadnike Sudske policije RS, bilo i desetak pripadnika PU Banjaluka.

Babiću, koji je bio vlasnik dijela kuće u strogom centru u Jevrejskoj ulici, prijetilo je da se od danas nađe na ulici. On i njegovi advokati tvrde da je cijeli slučaj i prodaja nekretnine i zemljišta na atraktivnoj lokaciji, praćeno brojnim kontroverzama.

Kuća od oko 170 kvadrata i zemljište površine oko 490 kvadrata prodati su na licitaciji izvjesnom Vladimiru Jankoviću iz Bijeljine za 395.000 KM, ali Babić i njegovi advokati smatraju da je stvarna vrijednost mnogo veća i da premašuje iznos od milion maraka.

Međutim, još niko nije dobio potvrdu ni da je iznos od 395.000 KM uplaćen, a Janković je kao novi vlasnik nekretnine, u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko- pravne poslove RS, upisan 31. decembra prošle godine.

Babićev advokat Andrej Obradović ispričao je za Mondo da je sudu podnio prijedlog za ponavljanje postupka i tražio odgodu deložacije do njegovog okončanja, ali da to nije uvaženo.

Svemu je prethodio sudski postupak između Babića i članova njegove porodice, u kojem on ostaje bez značajnog učešća u dijelu imovine kroz sudski postupak koji, prema tvrdnjama njegovih advokata ali i samog Babića, nije bio pravičan.

Drugi Babićev advokat Smiljana Moravac – Babić smatra da su određene sudske odluke u najmanju ruku bile “čudne”.

“Sud bračnu tekovinu priznaje Slobodanovoj majci, po tužbi brata i sestara, na osnovu čega oni potražuju svoj dio vlasništva. Sa druge strane, odbija da prizna i bračnu tekovinu Slobodanovoj ženi”, kazala je Moravac – Babić.

Ona je podvukla i da sud samo zanima da se “namiri” onaj ko kupuje nekretninu.

“Slobodan još nije dobio nijednu marku. Postavlja se pitanje šta je sa njegovim pravima”, naglasila je Moravac – Babić.

Prema njenom mišljenju sporan je i sam Zakon o izvršnom postupku.

“Zakon dozvoljava da se nekretnina proda za 1/3 procijenjene vrijednosti. Razrađen je sistem u licitaciji, prema kojem odustaju jedan po jedan najpovoljniji ponuđač, dok se ne dođe do ‘stvarnog’ kupca”, kazala je Moravac – Babić.

 

 

Ostavite komentar: