Odbijen zahtjev odbrane za isključenje javnosti iz postupka: Počelo suđenje za smrt male Džene

21.12.2023. | 11:59

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas se održava ročište o izjašnjenju o krivici u slučaju “Džena Gadžun”.

Na ročištu je prije čitanja optužnice napravljena je pauza, a Sudsko vijeće se povuklo kako bi razmotrilo zajednički zahtjev advokata optuženih za isključenje javnosti iz ovog postupka.

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu advokata jer smatraju da je neosnovan. Pojasnili su da će naknadno tražiti isključenje javnosti iz dijelova suđenja koje se odnosi na iznošenje podataka o preminuloj maloljetnoj djevojčici.

Prijedlog odbrane je odbijen, te je nastavljeno suđenje čitanjem optužnice, piše Avaz.

Po zahtjevu advokata Alena Nakića koji je na prethodnom ročištu tražio izuzeće za Adija Isaković, člana Sudskog vijeća zbog kumstva, novi sudija je Alma Zoranić.

Do sada je u više navrata prekidan početak suđenja ljekarima Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić i Nini Jovanović.

Podsjećamo, početak suđenja u slučaju “Gadžun” odgođen je više puta do sada. Prethodno ročište je prekinuto jer je Alen Nakić, jedan od advokata optuženih, tražio izuzeće za Adija Isaković, člana Sudskog vijeća zbog kumstva, ali nije objašnjeno kojeg.

Za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun optuženi su ljekari Suad Rožajac, Jasmina Halimić i Nina Jovanović.

Sve troje su nedavno pred Kantonalnim sudom negirali krivicu za optužbe koje su im stavljene na teret.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.