Odbačena žalba: Tužilac kažnjen jer nije napunio službeni telefon

08.05.2024. | 19:30

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) Bosne i Hercegovine potvrdio je drugostepenu odluku kojom se Murisu Šabiću, tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, izriče disciplinska mjera javne opomene zbog “nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti” i “neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca”.

Ovu odluku, objavljenu u anonimiziranom obliku, potvrdio je portal Detektor.

Šabić je proglašen odgovornim jer je, kao dežurni tužilac, propustio da napuni i drži službeni telefon uključenim.

Zbog toga nije mogao odgovoriti na pozive policije u ranim jutarnjim satima 5. novembra 2021. godine, vezano za incident u kojem je vatreno oružje povrijedilo više osoba, uključujući pripadnike specijalne antiterorističke jedinice.

Osim toga, Šabić je prekršio uputstva nadređene tužiteljke jer nije predao službeni telefon u dogovoreno vrijeme i nije osigurao prisustvo tužioca na uviđaju u slučaju saobraćajne nesreće s kobnim ishodom.

Umjesto toga, izdao je uputstva putem telefona, a službeni telefon je predao tužiteljki tek nakon što je uviđaj bio završen.

VSTS je odbacio Šabićevu žalbu na disciplinsku mjeru, navodeći da je ona primjerena težini prekršaja i okolnostima te da će ostvariti svrhu sankcionisanja. Šabić se žalio i na izrečenu obavezu pohađanja obuke iz etike i integriteta, smatrajući je nepotrebnom jer će za sedam mjeseci otići u penziju.

VSTS je njegovu žalbu odbio kao neosnovanu.