Obezbijedili vozilo ubicama u Nikšiću: Auto-mafijaši bili članovi dobro organizovane kriminalne grupe

Auto-mafijaši koji su prošle sedmice uhapšeni u Republici Srpskoj bili su članovi veoma dobro organizovane i uigrane kriminalne grupe. Između ostalog, sumnjiče se da su ukrali i auta bivšeg konzula BiH, ali i vozilo koje je korišteno za pljačku i ubistvo u Crnoj Gori, saznaje Srpskainfo.

U akciji MUP Republike Srpske uhapšeni su Marko Trifković, Miroslav Milinković i Želimir Knežević, a sumnja se da je grupa imala još članova. Radi se o veoma dobroj organizovanoj grupi, koja je svoje članove imala i na području Crne Gore.

Zanimljivo je da su nakon hapšenja ova trojica osumnjičenih tvrdila da se ne poznaju i da se nisu sretali. Međutim, policija je prikupila brojne dokaze o tome kako su Trifković i Milinković ukradenim autima dolazili u Banjaluku i predavali ih Kneževiću.

Podijeljene uloge

Uhapšeni se sumnjiče da su ukrali i “nisan kaškai” bivšeg generalnog konzula BiH u Frankfurtu, Lučijana Kaluže, kao i još jedan “kaškai”, koji je pronađen prošle sedmice, zapaljen u Nikšiću, nakon pljačke pošte i ubistva radnika obezbjeđenja.

Pripadnici grupe imali su tačno određene uloge i unaprijed pipremljene zadatke, a vozila su krali na području Sarajeva, Tuzle i Doboja.

“U krađe su išli vozilom zvanim ‘borbenjak’. Radi se o vozilu koje bi se ranije ukralo, a koje je moralo da ima veliku snagu motora i da može da razvije veliku brzinu, kako bi u slučaju potrebe mogli što prije da pobjegnu. Na njega su stavljali lažne tablice, a prilikom krađe oni su prekrivali lica fantomkama”, pojašnjava izvor Srpskainfo.

Zatim su dolazili na javne parkinge u potrazi sa skupocjenim vozilom, ail i onim za kojima je trenutno najveća potražnja.

Najčešće mete

Najčešće mete su im bili “nisan kaškai” i “tojota rav 4”, a krali su i “BMW”, “audi”, “škode”, “land rovere” i druga vozila.

“Oni su bili veoma dobro opremljeni. Upotrebom sofisticiranog alata i ‘dekodera’ otključavali su i zatim stavljali u pogon vozila. Potom su vozila odvozili na unaprijed pripremljene lokacije na području Istočnog Sarajeva i Sokoca. U krađe su išli u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima, kako bi izbjegli policiju”, ističe sagovornik.

Zatim bi u narednim danima ova vozila preko ilegalnih graničnih prelaza prebacivali na teritoriju Crne Gore. Ili bi, u dogovoru s Kneževićem, vozila prevozili na podučju Banjaluke. Neka vozila su sjekli i prodavali u dijelovima, a sumnja se da su neka vraćali vlasnicima, koji bi im platili “reket”.

“Prilikom prevoza u ulozi ‘čistača’, ispred ukradenih vozila, kretao se Milinković nekim od svojih legalnih automobila, a koja su obično bili registrovana na njegovu suprugu. Dolaskom na područje Banjaluke i Laktaša, vozila bi preuzimao Knežević. On bi auta zatim odvozio u Trn, gdje je imao iznajmljene objekte”, ističe izvor iz istrage.

“Blizanci”

Sagovornik Srpskainfo pojašnjava da bi tu pravili nova vozila, zvana “blizanci”.

“U tim objektima on bi vršio prepravke ukradenih vozila, pri tome koristeći druga vozila iste marke i modela ili dijelove vozila iste marke i modela, koja je prethodno pribavio u BiH i inostranstvu, a čijim prepravkama je pravio nova vozila ‘blizance’. Poslije toga, Trifković i Milinković su preuzimali vozila i odvozili ih na područje Sokoca i Istočnog Sarajeva, te sačinjavali lažnu dokumentaciju o porijeklu vozila. Ovako prepravljena vozila bi prodavali ili naručiocima ili običnim građanima i tako ih dovodili u zabludu”, kaže izvor uključen u istragu.

Istraga je pokrenuta nakon što se došlo do podataka da je na područu Sarajeva došlo do naglog porasta krađe automobila, pa su odmah poduzete određene aktivnosti. Analizom operativnih podataka utvrđeno je da u većini slučajeva ukradena vozila imaju zadnju evidentiranu lokaciju na području Pala.

Takođe, utvrđeno je i da su sumnjive osobe na području Kantona Sarajevo dolazile iz pravca Pala, gdje su zatim prevozili ukradene automobile.

Pretres

Daljom istragom došlo se i do informacije da se sa krađom ovih vozila može povezati Marko Trifković, koji je policiji poznat po krađama automobila, a bio je obuhvaćen i jednom od najvećih akcija u borbi protiv auto-mafije. Tada je u akciji “Volan” uhapšen veliki broj osumnjičenih za krađe automobila.

Nakon hapšenja, policija je pretresla lokacije koje koristi osumnjičeni Knežević. Tom prilikom pronađen je veći broj dekodera koji su korišteni za krađe auta, ali i 14 ključeva za različite modele automobila, kao i veći broj servisnih knjiga, faktura i drugih stvari. Pronađeni su još neki električni uređaji, koji će biti vještačeni kako bi se utvrdilo da li su korišteni u krađi auotmobila.

Pretresom poslovnog prostora koji je koristio Knežević pronađeno je i sedam automobila, koji su ukradeni na području Sarajeva.

Krađa i ubistvo

Istragom je utvrđeno i da su članovi ove kriminalne krupe u noći između 7. i 8. avgusta na području Dervente ukrali “nisan kaškai” bijele boje, vlasništvo P.B. iz tog grada. Analizom ANPR kamera utvrđeno je da su ukradeni džip odvezli u pravcu Foče, u neposrednoj blizini državne granice, nakon čega su ga pripadnici grupe prevezli preko ilegalnih graničnih prelaza na teritoriju Crne Gore.

“Na osnovu razmijenjenih podataka sa Interpolom, utvrđeno je da je ovaj automobil 20. oktobra korišten od strane nepoznatih osoba prilikom razbojništva na štetu poslovnice ‘Nove pošte’, nakon čega je uništen. Prilikom ovog razbojništva ubijen je radnik obezbjeđenja”, kaže izvor Srpskainfo.

Ostavite komentar: