Nove kamere zabilježile mnogo prekršaja: Zbog isteklih registracija ispisano skoro 27.000 kazni

Postavljanje ANPR kamera na putevima u Republici Srpskoj pokazalo se kao ispravna odluka, jer je za samo nekoliko mjeseci evidentirano skoro devet puta više kazni, nego za cijelu prošlu godinu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske pojasnili su za Srpskainfo da je od početka upotrebe ANPR kamera do danas izdato 26.889 prekršajnih naloga zbog neregistrovanja vozila.

“Tokom prošle godine u Republici Srpskoj izdato je 3.097 prekršajnih naloga zbog isteka registracije motornih vozila”, istakla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Ona je pojasnila da su prve ANPR kamere postavljene krajem januara ove godine na području Jahorine i Pala za potrebe obezbjeđenja Zimske olimpijade mladih EYOF 2019.

“Trenutno se ANPR kamere nalaze u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnom Starom Gradu, Istočnoj Ilidži, Palama, Han Pijesku, Rogatici, Sokocu, Trnovu, Jezeru, Ribniku, Foči i Višegradu”, pojasnila je Miljanovićeva.

Tako su, za ovih nekoliko mjeseci pomenute kamere evidentirale toliko kazni, koliko policajci, u prosjeku, napišu za najmanje devet godina.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja za Srpskainfo tvrde da će ove kamere dovesti u red ispravnost vozila na ulicama, što ujedno znači da će doprinijeti većoj bezbjednost u saobraćaju.

“Nije se odjednom ove godine pojavio toliki broj neregistrovanih vozila, već su do sada ti vozači izbjegavali policiju i ko zna koliko dugo vozili automobile bez registracije. To znači da ta vozila nisu prošla tehnički pregled i veoma je upitna njihova ispravnost”, kaže jedan od sagovornika.

Prema njegovim riječima, uglavnom se tu radi o starijim vozilima, a vozači su obično uspješno izbjegavali policiju.

Sličnog mišljenja je inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja Nikola Ćopić.

“Nekoliko mjeseci nakon postavljanja kamera za evidentiranje prekršaja neregistrovanih vozila evidentan je drastičan rast broja prekršaja. Što se tiče ove mjere, može se konstatovati da ona utiče i direktno i indirektno na bezbjednost saobraćaja, budući da kod velikog broja vozila koja nisu registrovana postoji opravdana sumnja da nisu tehnički ispravna, a po pravilu se radi o starijim vozilima. Otkrivanjem ovakvih prekršilaca istovremeno se utiče na povećanje bezbjednosti saobraćaja”, istakao je Ćopić.

Iz MUP Srpske su ranije pojasnili da ANPR kamere imaju mogućnost automatskog prepoznavaja registraskih tablica, dok kamere nemaju mogućnost detekcije prekršaja korištenja mobilnog telefona i nevezivanja pojasa u vozilu.

“Takođe, ove kamere nemaju mogućnost prepoznavanja lica (face recognition). Napominjemo da kamere imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, na osnovu čega se, u slučaju isteka registracije motornog vozila, obrađuje prekršaj koji se odnosi na neregistrovana vozila i taj prekršajni nalog se upućuje poštom na kućnu adresu osobe na koju je vozilo registrovano. Policijska stanica prekršaj registruje samo jednom u 24 sata. Nije moguće da se isti prekršaj evidentira nekoliko puta u toku dana i da se za jedan dan izda više prekršajnih naloga po istom osnovu, u smislu da su evidentirani video kamerama na području grada”, pojasnili su ranije u policiji.

Ostavite komentar: