Nije postojala dokumentacija o porijeklu: Oduzeta roba tržišne vrijednosti 200.800 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje  BiH privremeno su oduzeli raznu robu i akcizne proizvode tržišne vrijednosti 200.800 KM u nekoliko odvojenih akcija na području Gračanice, Gradačca, Tuzle i Maglaja.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla sproveli su na području Gračanice kontrolu prometa robe inostranog porijekla i u dva prodajna objekta privremeno je oduzeta roba u vrijednosti 114.000 KM, te izdati prekršajni nalozi odgovornim licima sa kaznama od 9.600 KM.

“Riječ je o robi za koju nije postojala dokumentacija o porijeklu, te je prokrijumčarena u carinsko područje BiH”, saopšteno je iz UIO.

Na području Gradačca provjere su rezultirale pronalaženjem i privremenim oduzimanjem razne robe bez porijekla u iznosu od 46.750 KM.

U saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na području grada Tuzle u dvije odvojene akcije identifikovana su lica koja se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, te privremeno oduzeti duvan i duvanske prerađevine u vrijednosti od 28.550 KM, navodi se u saopštenju UIO.

Na području opštine Maglaj identifikovana su dva lica koja se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, te privremeno oduzeti akcizni proizvodi koji nisu bili propisno obilježeni akciznim markicama UIO, a vrijednost ove robe je 11.500 KM.

Protiv lica će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima zbog kršenja odredaba Zakona o akcizama u BiH, dok će protiv jednog lica Tužilaštvu BiH biti upućen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na liniju 080/02-06-07 prijave svaki oblik utaje carine ili poreza na dodatu vrijednost ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda, uz podsjećanje da su svi pozivi besplatni i potpuno anonimni.

Ostavite komentar: