Nepromišljenost ga skupo koštala: Granični policajac dobio otkaz zbog 20 evra mita

Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Jediice granične policije Brčko Raju K. koji je primio novac i omogućio nezakonit ulazak u BiH tri lica.

Rajo K. je 16. marta obavljajući poslove graničnih provjera na ulazu u BiH na međunarodnom graničnom prelazu Brčko kontrolisao lica I.A, A.A. i F.F, koji su posjedovali lične karte Hrvatske.

Ova lica je Rajo. K. informisao da ne mogu ući u BiH bez putnih isprava BiH i da zbog neposjedovanja moraju platiti kaznu u visini od 300 KM, odnosno 150 KM ukoliko je plate u roku od osam dana.

Kontrolisana lica, državljani Hrvatske, tražili su da im vrati dokumente kako bi otišli na drugi granični prelaz, ali je jedno od ovih lica, na prijedlog Raje K. u lične dokumente vozača stavila 20 evra, koje je ovaj policijski službenik uzeo i omogućio im prelazak granice BiH, saopšteno je iz Granične policije.

Ovim je postupio suprotno Zakonu o policijskim službenicima BiH i Odluci Savjeta ministara o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona, kao i suprotno Pravilniku o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, navodi se u saopštenju.

Disciplinska komisija Granične policije utvrdila je da je Rajo K. počinio teže povrede službene dužnosti Zakona o policijskim službenicima BiH, odnosno Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH, koje su definisane kao neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka, ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja.

Ostavite komentar: