Nenad Suzić negirao krivicu, suđenje zatvoreno za javnost

Bivši ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Nenad Suzić (69), optužen za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, negirao je krivicu u banjalučkom Okružnom sudu, saznaje “Glas Srpske”.

Njegov predmet je proslijeđen sudskom vijeću, koje je zakazalo početak suđenja za 20. novembar.

Slučaj je zbog zaštite žrtve zatvoren za javnost, pa će se optuženom suditi bez prisustva medija.

Optužnicu protiv njega podiglo je Okružno tužilaštvo u Banjaluci krajem septembra, a potvrđena je 2. oktobra. Suziću je nakon potvrđivanja optužnice produžen pritvor, koji može da traje do izricanja prvostepene presude, a najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice.

Pritvor je produžen zbog težine krivičnog djela za koje se može izreći deset godina zatvora, te zbog bojazni od remećenja reda i mira, a svaka dva mjeseca će biti kontrolisana opravdanost ove mjere.

Detalji optužnice nisu saopšteni u javnosti radi zaštite žrtve.

Suzić je uhapšen 5. juna zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju djevojčicu sa kojom je ostao nasamo u kući, a u pritvoru se nalazi od 7. juna. Cijeli slučaj prijavili su roditelji žrtve nedugo nakon ovog događaja. Uznemirena djevojčica roditeljima je ispričala da je napastvovao Suzić, kojeg su dobro poznavali. Suzić je u to vrijeme bio zaposlen kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a suspendovan je 7. juna, nakon što mu je određen pritvor.

Kako je ranije saopšteno iz Univerziteta u Banjaluci, rješenje o udaljenju traje dok je u pritvoru.

Nenad Suzić je bio ministar prosvjete i kulture u Vladi RS od 1998. do 2001. godine. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu na predmetima opšta pedagogija i metodika vaspitno-obrazovnog rada. Prema zvaničnim podacima, napisao je samostalno 17 naučnih radova, a koautor je u njih sedam. Od ovih radova izdvajaju se: “Kako motivisati učenike”, “Emocije i ciljevi učenika i studenata”, “Osobine nastavnika i odnos učenika prema nastavi” i druge.

Kazne

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, Suzića, ako bude dokazano da je počinio ono za šta ga sumnjiče, čeka dugogodišnja robija. Zakon za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina predviđa kazne od dvije pa do 15 godina zatvora.

 

Izvor.(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: