Nastavljeno suđenje Džombiću: IRB Srpske traži nadoknadu štete

Nastavak suđenja bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja u procesu odobravanja kredita od 19,4 miliona KM zvorničkoj kompaniji “Energolinija” nastavljeno je danas, a obilježio ga je zahtjev Investiciono-razvojne banke Republike Srpske koja je tražila nadoknadu štete.

Naime, prijedlog IRB-a za ostvarivanje imovinsko – pravnog zahtjeva za nadoknadu štete prema „Energoliniji“ svrstan je među dokaze. Tužilaštvo je, kaže tužilac Radenko Janković, mejlom pozvalo predstavnika IRB-a.

Nakon toga, nastavka glavnog pretresa nije bilo, jer vještak nije mogao stići zbog suđenja u Srbiji zakazanog u istom terminu, prenosi ATV.

Predstavnik IRB-a bi se trebao naći na idućem ročištu koje je zakazano za drugi jun, a vještak će zbog drugih obaveza, moći prisustvovati tek u drugoj polovini juna.

U optužnici protiv bivšeg premijera Džombića  navodi se da je pozvao tadašnjeg direktora Milenka Pavlovića kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energolinije”, na šta ovaj nije želio da pristane, već je podnio ostavku.

Predmet suđenja je kredit iz 2012. godine koji je odobren “Energoliniji” za veliku investiciju- zamjenu energenta, koja je bila potrebna zbog ušteda i održivosti poslovanja.

U ovom kreditu sudužnik, jemac- platac je privredni gigant “Alumina”.

Ostavite komentar: