Nastavlja se suđenje: Nova krivična prijava protiv Mehmedagića i ostalih

01.10.2021. | 10:04

Tužilaštvu BiH podnesena je nova krivična prijava protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, bivšeg radnika OBA Muriza Druškića, ali i pomoćnika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Samira Rizve i Mate Miletića, te rukovodioca bezbjednosnog organa u Ministarstvu bezbjednosti Muniba Isakovića, potvrđeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Prijavu je, kako je potvrđeno u Tužilaštvu BiH, podnijelo 12 policijskih pripadnika, među kojima su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali i zaposleni Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara koji su naveli da su “žrtve nezakonitog rada direktora OBA”.

“Možemo potvrditi da je prijava zaprimljena”,  rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Krivična prijava je podnesena zbog sumnje da su Mehmedagić i ostali, kao organizovana grupa, počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, odavanje tajnih podataka, primanje dara i drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, ucjene iz Krivičnog zakona BiH.

Prijava je podnesena zbog afere “Snimak” i audio-snimaka razgovora Mehmedagića i glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić, koji je nedavno objavljen u medijima.