Nastavak akcije nakon hapšenja Đuguma: Pronađeno oružje i više od četiri kilograma eksploziva FOTO

U nastavku operativno-taktičke akcije “Hum” u Hercegovini u kojoj je juče uhapšen vođa kriminalne organizacije Sado Đugum, policijski službenici Federalne uprave su na području Mostara otkrili su i izuzeli više od četiri kilograma eksploziva i oružje.

Kako navode iz Federalne uprave nakon što je slobode lišen S.Đ. u nastavku operativno-taktičke akcije “Hum”u Hercegovini su policijski službenici Federalne uprave na području Mostara otkrili i izuzeli više od 4 kg materije koja svojim izgledom podsjeća na eksploziv, četiri puške, tri ručne bombe, određenu količinu municije različitih kalibara, detonatorske kapisle, sporogoreći štapin, kao i druge predmete koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Akcija je provedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK, vezano za dokumentovanje krivičnog djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelom ubistvo u pokušaju, te krivičnim djelima “Izazivanje opće opasnosti”, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”, “Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih djelova za oružje”, Krivičnog zakona Federacije BiH.

“Ovom istragom zadokumentovana je organizovana kriminalna grupa na čelu sa S.Đ koja se dovodi u vezu sa izvršenjem naprijed navedenih krivičnih djela, na način da je ista s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi i drugih oblika koristi u određenom vremenskom periodu izvršila pokušaj ubistva, te oštećenje tuđe stvari kao i izazivanje opšte opasnosti koristeći improvizirane eksplozivne naprave”, navode iz FUP-a.

U sklopu operativne akcije policijski službenici Federalne uprave policije su postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršili više pretresa na području Mostara i Tomislavgrada, te su slobode lišeni S.Đ. (1978) iz Tomislavgrada i I.V. (1960) iz Mostara, dok su A.F (1991) i A.Š. (1987) iz Mostara ispitani, a koja se nalaze na izdržavanju kazne po drugom osnovu.

Ostavite komentar: