Nakon tri godine obustavljena istraga: Novi fijasko Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci

Još jedna velika akcija u kojoj su uhapšeni osumnjičeni za prodaju droge je propala, pošto je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci obustavilo istragu protiv pet osoba privedenih u akciji „Arsenal“, saznaje Srpskainfo.

Prema saznanjima, analizom svih dokaza u ovom predmetu utvrđeno je da se uopšte ne može dokazati da su osumnjičeni počinili krivična djela koja su im stavljena na teret. Zbog toga je nakon tri godine obustavljena istraga protiv pet osoba i oni su u potpunosti slobodni.

U akciji „Arsenal“, koja je izvedena u maju 2018. godine, bili su uhapšeni Igor Zarić, Slobodan Stanković, Zoran Tešanović, Milan Milanović i Zoran Ćerviz. Neki od njih su na početku akcije izbjegli hapšenje i nalazili se u bjekstvu. Međutim, Tužilaštvo je utvrdilo da uopšte ne postoje dokazi da su se oni bavili prodajom narkotika u Banjaluci, i to prvenstveno u noćnim klubovima.

Nakon hapšenja pojedinima je bio određen i jednomjesečni pritvor, zbog čega neki od njih planiraju i tužbe protiv države, jer smatraju da su im tom akcijom narušena prava. Tokom istrage tvrdilo se da su osumnjičeni u ovom predmetu bili jako oprezni prilikom komunikacija i da su prodaju droge dogovarali „cimanjem“.

Njih su teretili da su prodavali kokain u Banjaluci za cijenu od 50 do 100 maraka, u zavisnosti od kupaca. Oni su zaustavljani i pretresani, ali tom prilikom nije pronađena droga. Takođe, u papirima iz istrage se moglo pročitati da su najčešće drogu prodavali u noćnim klubovima u Banjaluci, nakon čega su dijelili zarađeni novac.

Tužilaštvo je utvrdilo da su sve te tvrdnje bile pogrešne i sve je palo u vodu. Tokom istrage najavljivano je da će se krivica osumnjičenih dokazivati saslušanjem desetak svjedoka. Međutim, uvidom u njihove izjave može se vidjeti da ih je većina rekla da nikada od osumnjčenih nisu kupovali narkotike.

“Analizom zapisnika o pretresima i potvrdama o oduzetim predmetima od Stankovića, Milanovića i Ćerviza, osim mobilnih telefona, nisu pronađeni predmeti koji bi mogli poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Prilikom pretresa Tešanovićevog stana pronađena je određena količina praška, ali je daljom analizom utvrđeno da u njoj nema narkotika”, piše u naredbi o obustavi istrage u koju je Srpskainfo imala uvid.

Tokom istrage navedeno je da je Stanković jednog dana prilikom izaska iz garaže odbacio gumene rukavice u kontejner za smeće, koje su potom izuzeli policajci zbog sumnje da bi se na njima mogli nalaziti tragovi droge. Analizom i ovog dokaza utvrđeno je da tu nije bilo tragova narkotika. U naredbi o obustavi istrage protiv osumnjičenih zatim su analizirani i pozivi između optuženih.

“Analizom tonskih zapisa nesporno je utvrđeno da su osumnjičeni zaista kontaktirali međusobno, kao i sa svjedocima. Međutim, analizom sadržaja istih upućuje se da se radi o uopštenim telefonskim razgovorima iz kojih se ne može izvjesti zaključak da su obavljeni u cilju dogovora o prodaji nakrotika, a još manje da su se tako angažovale druge osobe za prodaju droge”, navedeno je u pomenutoj odluci.

Zbog svih tih stvari tužilac je donio odluku da se obustavlja dalja istraga u ovom slučaju.

PLANIRAJU TUŽBE

Jedan od uhapšenih u ovom predmetu rekao je da će najvjerovanije u skorijem periodu tužiti državu zbog hapšenja.

“Tog jutra oko pet časova u kuću mi je upalo 20 policajaca i pretresli su sve prostorije. Tom prilikom članovi porodice su doživjeli šok. Drugi dan poslije hapšenja mi je određen pritvor u kojem sam proveo skoro mjesec dana. Zbog toga ću najvjerovatnije podnijeti tužbu”, poručio je jedan od uhapšenih.

Ostavite komentar: