Nakon američkih sankcija: Pokrenuta istraga protiv suspendovane državne tužiteljke Diane Kajmaković

14.12.2023. | 12:51

Tužilaštvo BiH donijelo je zvaničnu naredbu o provođenju istrage protiv suspendovane tužiteljke Diani Kajmaković, koja je u avgustu prošle godine smijenjena sa pozicije šefice odjela za korupciju u Tužilaštvu i šefice tima na „Skaj“ predmetima.

Kajmaković je, podsjećamo, prebačena iz Odjela za korupciju, na čijem je čelu bila, u Odjel za ratni zločin i sklonjena i iz tima koji je radio na „Skaj“ predmetima.

Razlog je što su Kajmaković dvije kriminogene osobe spominjale u „Skaj“ aplikaciji, o čemu je MUP KS lani obavijestio Tužilaštvo BiH.

Nedugo zatim SAD su je stavile na američku crnu listu, iznoseći na njen račun teške optužbe za korupciju i zloupotrebu tužilačke funkcije, a VSTS ju je suspendovao i protiv nje pokrenuo disciplinski postupak koji je u toku.

Međutim, mjesecima su trajala provjere ovih navoda, a tek je nedavno donesena zvanična naredba o provođenju istrage, što je, na upit Avaza, potvrđeno iz Tužilaštva BIH.

– U navedenom predmetu u Tužilaštvu BiH je ranije donesena naredba o provođenju istrage – rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bih.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora, podsjećamo, Kajmaković je u septembru prošle godine stavila na američku crnu listu.

U obrazloženju je navedeno da je “Diana Kajmaković drsko korumpirana državna tužiteljka BiH povezana sa kriminalnim organizacijama“

-U sklopu većeg suzbijanja organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama – navedeno je tada.

No, Stejt Department je prije tri dana proširio sankcije protiv Kajmaković, uz nove teške optužbe, gdje joj je zabranio i ulazak u SAD.

-Takođe je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića – stoji u obrazloženju.

Lična korist

Kada je u pitanju disciplisnki postupak, Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Dianu Kajmaković, po tri tačke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.