Na suđenju za jedno ubistvo priznao drugo: Čamber tvrdi da je za vrijeme rata ubio jednu osobu

Dalibor Čamber, optuženi za ubistvo Duška Savanovića u novogodišnjoj noći u Trnu kod Laktaša, ispričao je sudskom vještaku forenzičke psihijatrije da je za vrijeme rata u Sarajevu iz snajpera ubio jednu osobu, a drugu ranio.

Ovu šokantnu izjavu Čambera danas je u Okružnom sudu u Banjaluci pročitala Sanja Vukadinović Stojanović, vještak sudske medicine iz oblasti forenzičke psihijatrije.

Tokom svjedočenja ona je pročitala dio iskaza koji je Čamber dao njoj tokom pregleda.

“Ja sam vojnik. Sa 18 godina sam se dobrovoljno prijavio u vojsku. Iz snajpera sam u Sarajevu ubio čovjeka, drugog ranio, a ova država me je odbacila. Napao sam još jednu osobu u Prijedoru, nakon što je napao mog druga,. Zbog toga sam osuđen na 14 mjeseci zatvora”, izjavio  je ovo Čamber tokom psihološke procjene.

On je takođe rekao da je u Srbiji obezbjeđivao političare i estradne ličnosti. Čamber je ispričao i da je kobnog dana popio četiri leksilijuma i više piva.

Okružni javni tužilac Aleksandar Simonović je nakon suđenja rekao da će se morati provjeriti ove tvrdnje koje je iznio Čamber.

Čamber je optužen da je u novogodišnoj noći, na benzinskoj pumpi u Trnu, hicima iz pištolja ubio Duška Savanovića i ranio Aleksu Babića.

Vještak Vukadinović-Stojanović ispričala je da je tokom pregleda i posmatranja utvrdila je da Čamber ima poremećaj ličnosti i da je kobne noći bio smanjene uračunljivosti, ali ne bitno.

Takođe je navela da je on osoba koja smatra da treba uzimati pravdu u svoje ruke.

Doktor Željko Karan rekao je da je uradio obdukciju tijela nastradalog Savanovića.

On je ispričao da je utvrdio da je Savanović imao prostrelnu ranu, odnosno da je hitac ušao s lijeve strane leđa, te da je putanja hica od dolje prema gore.

“Imao je i povredu koljena, a moguće da je nastala prilikom pada. Mladić je umro od masivnog krvarenja”, pojasnio je Karan.

Karan je ispričao da je imao uvid i u medicinsku evidenciju Alekse Babića i utvrdio da je on imao povredu stopala, te da se radi o teškoj povredi, ali da zbog nje nije bio životno ugrožen.

Vještak Jelena Janković, koja je zaposlena u KTC MUP Republike Srpske, rekla je da je dobila naredbu tužilaštva da vještači odjeću Alekse Babića i Duška Savanovića, kako bi utvrdila da li na njima ima čestica baruta.

Ispričala je da je vještačila 11 odjevnih predmeta i da su samo na donjem vešu Savanovića pronađeni tragovi koji bi mogli poticati od barutnih čestica.

Danas je saslušan i vještak Veselka Bjelaković, koja je istakla da je radila analizu krvi učesnika ovog sukoba.

“Tokom vještačenja utvrđeno je da je Duško Savanović u kritičnom trenutku imao 2,08 promila alkohola u krvi, a Dalibor Čabmer 1,85 promila. Urađena je i analiza krvi Alekse Babića i utvrđeno je da je u trenutku sukoba imao 1,43 promila alkohola u krvi”, istakla je Bjelakovićeva.

Ona je, na pitanje Čamberovog advokata Miloša Paleksića, rekla da u MUP Srpske nemaju laboratoriju za analizu krvi na droge i da se to može jedino uraditi u Sarajevu.

Advokat Paleksić je zatražio od suda da se uputi zahtjev da se uradi analiza krvi Čambera na opijate, prenosi Srpskainfo.

Ostavite komentar: