“Na naplati” trgovina drogom i pranje novca! Potvrđena optužnica protiv Cvijetića i drugih

13.10.2023. | 15:24

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Bojana Cvijetića i još 17 lica optuženih da su kao organizovana kriminalna grupa trgovali drogom na području BiH, država Evrope i Južne Amerike.

Pored Cvijetića, optužnica je potvrđena i protiv Petra Dukića, Milivoja Todorovića, Aleksandra Nikolića, Harisa Hodžića, Jelenka Kneževića, Saše Rađevića, Mladena Milovanovića, Davorina Popovića, Gorana Stojisavljevića, Ivana Jurića, Dragana Kresojevića, Slavka Brborovića, Željka Maksimovića, Eldina Hažbića, Radislava Tešića, Mladena Panića i Siniše Bačića.

Sud BiH je u ovom predmetu potvrdio optužnicu i protiv pravnih lica “Milco” iz Laktaša, “21. maj” iz Banjaluke i “Star-R” iz Istočnog Novog Sarajeva, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi Bojan Cvijetić, Petar Dukić, Haris Hodžić, Aleksandar Nikolić, Milivoje Todorović i Miloš Božović terete se da su od početka 2019. do kraja 2021. godine na području BiH, država Evrope i Južne Amerike organizovali kriminalnu grupu ljudi, kojoj su se priključila ostala lica.

Ova grupa je optužena da je za izvršenje krivičnih djela koristila posebno podešene telefone, sa instaliranim aplikacijama “Skaj” i “Anom”, namijenjene za ostvarivanje zaštićene, kriptovane komunikacije.

Oni su optuženi da su dogovarali vrijeme, mjesto i način kupoprodaje i primopredaje opojne droge i akciznih proizvoda, te u neposrednim kontaktima dogovarali vrijeme, mjesto i način preuzimanja, prevoza, prenosa i primopredaje opojne droge i novca za kupovinu opojne droge, kao i preuzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

Bojan Cvijetić, Petar Dukić, Aleksandar Nikolić i Saša Rađević optuženi su da su nezakonito stečeni novac držali i njime raspolagali, te ga stavljali u legalne novčane tokove.

Novac su koristili u privrednom poslovanju, vršeći njegov prenos i konverziju, te putem pravnih lica “Milco”, “21 maj” i “Star-R”, čiji su vlasnici koristeći bližnje srodnike, kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu, prikrivajući prirodu nezakonito stečenog novca.

Optuženima u ovom predmetu na teret su stavljeni neovlašteni promet droge, pranje novca i pomoć počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.