Na mjestu ubistva pronađen Šakićev DNK: Nastavljeno suđenje za likvidaciju Ćuluma

Na grani drveta koju je policija izuzela s mjesta zločina pronađen je biološki DNK trag Siniše Šakića (36), optuženog za ubistvo Slaviše Ćuluma (36), a taj trag je vještak biološke struke ocijenio kao “lijep i svjež”, što ukazuje da nije star.

To je danas u banjalučkom Okružnom sudu potvrdio vještak Tužilaštva biološke struke Dušan Keckarević, a izvođenjem ovog vještačenja Republičko tužilaštvo završilo je svoj dokazni postupak.

Keckarević je pojasnio da je poređenjem nespornog DNK Šakića kao i njegovog profila iz baze sa spornim tragovima nađenih na grani utvrđeno da je on većinski doprinosilac tog traga. Kako je pojasnio, vjerovatnoća da je Šakić većinski doprinosilac je 160 miliona u odnosu na ostale tri osobe.

Osim grane, vještačio je i druge predmete koji su mu dostavljeni, a radi se o maramicama, čaurama i izuzetim brisovima.

Vještak je istakao da je pronašao DNK tragove tri nepoznata muškarca, ali i jedan ženski.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo mu je tražilo da sa spornim tragovima poredi i DNK Jovana Jošila te da njegov trag nije našao na predmetima koje je vještačio.

Željko Šurlan, advokat otuženog Šakića, detaljno je ispitivao vještaka o načinu DNK analize te nastanku tragova.

U jednom momentu vještak je upitao Sudsko vijeće da li je on na ispitu s obzirom na način kako ga je ispitivao advokat.

Njegovom nalazu je na kraju odbrana prigovorila da je nezakonit.

Naime, advokat Nebojša Pantić rekao je da Biološki fakultet u Beogradu nije upisan kao ovlaštena institucija za vještačenje pa je, kako smatra, i nalaz nezakonit.

Međutim, Branimir Jukić, predsjednik Sudskog vijeća, je odbacio ovaj prigovor.

Budući da je Republičko tužilaštvo završilo dokazni postupak, odbrana je u nastavku suđenja Šakiću najavila saslušanje 25 svjedoka.

Među njima su i osobe koje je Tužilaštvo privodilo i ispitivalo u istrazi.

Prema optužnici, Šakića terete da je Ćuluma usmrtio 15. maja lani zajedno s nepoznatom osobom nedaleko od kuće žrtve u šumi u Dragočaju i to iz zasjede.

Kada je Ćulum naišao iz dvije puške ispalili su 22 hica.

Ostavite komentar: