Mirko Stojčinović osuđen na 4.5, a Borislav Jeličić na 1 godinu zatvora

Mirko Stojčinović, nekadašnji zamjenik pravobranioca RS osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 4,5 godine, a njegov pomoćnik Borislav Jeličić na godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Presudom su proglašeni krivim za malverzacije u predmetima “Naš dom”, “Građa” i “Poljoprivredna škola” kojima je, prema navodima optužnice, grad Banjaluka pretrpio višemilionsku štetu.

Takođe, obojici je izrečena mjera zabrane obavljanja poslova državnih službenika kojima je povjereno upravljanje imovine.

Republičko javno tužilaštvo RS Stojčinovića je teretilo da je, kao zamjenik pravobranioca Republike Srpske u sjedištu Banjaluka, u namjeri da drugome pribavio imovinsku korist prekoračio granice svojih ovlašćenja, odnosno nije ulagao žalbe i pravna sredsta na rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Time je privrednim društvima “Naš dom” i “Građa” omogućio da u svoju korist izvrše uknjižbu prava vlasništva nad nekretninama, na koje je grad Banjaluka polagao pravo i čime je grad oštećen za više od 7,5 miliona maraka.

Drugom tačkom optužnice Stojčinović se tereti da je zajedno sa Jeličićem, tadašnjim pomoćnikom pravobranioca RS, u parničkom postupku koji se pred Osnovnim sudom u Banjaluci vodio po tužbi grada u predmetu “Poljoprivredna škola” u vezi sa utvrđivanjem ništavosti upisa prava raspolaganja na nekretninama ukupne vrijednosti preko 16 miliona KM, odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ali bez saglasnosti grada koji uopšte nisu obavijestili o preduzetim radnjama.

I jednom i drugom izrečena je zabrana obavljanja dužnosti državnog službenika u trajanju od tri godine nakon izdržane zatvorske kazne.

Izvor:(SrpskaCafe / O. Matavulj)

 

Ostavite komentar: