Migranti masovno kradu automobile

10.04.2019. | 14:53

Od početka godine do 3. aprila u Unsko-sanskom kantonu ukradeno je 18 vozila, a policija ima dokaze da su kradljivci ilegalni migranti, kojih je svakim danom sve više, navodi se u novom izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

U prilog sumnjama da su automobile ukrali migranti ide i činjenica da su vozila pronađena blizu granice s Hrvatskom. Bilo je slučajeva i da su migranti ukradenim vozilima prelazili granicu te su uhapšeni na području Hrvatske.

Krajem marta policija je u Ogulinu, u Hrvatskoj, pokušala zaustaviti automobil s bh. registarskim oznakama. Kada je vozač odbio stati, počela je potjera. Kada je automobil prisilno zaustavljen, policija je u njemu pronašla četiri migranta.

– Istražitelji su utvrdili da su skoro sva krivična djela izvršena na isti način. Izvršioci su pronalazili neosigurana vozila – navedeno je u izvještaju MUP-a.

Prija dva dana je na Plješevici pronađen automobil Golf 4, ukraden prije desetak dana u Velikoj Kladuši. Duboko u šumi, automobil je uočio lovac. Veoma nepristupačan teren je razlog što automobil nije izvučen ni do danas.

Mujo Koričić, komesar MUP-a USK, rekao je za „Avaz“ da je očigledan porast broja krađa automobila otkako migrantska kriza potresa Bihać i ostatak ovog kantona.

Prešli u Hrvatsku

– Nedavno smo u Kulen-Vakufu pronašli tri automobila ukradena u Velikoj Kladuši i Bihaću – kaže Koričić.

Zanimljivo je da tim automobilima, osim ogrebotina zbog puta i neoprezne vožnje, ne nedostaje ništa.

– Migranti kradu vozila koja su im nadohvat ruke i dovezu se dokle mogu. Bilo je slučajeva da prijeđu i u Hrvatsku, kao što je nedavno bilo u Ogulinu – dodaje Koričić.

Na stranici MUP-a USK objavljeno je i upozorenje građanima.

– Pozivamo sve građane da u kontekstu trenutne situacije na području Unsko-sanskog kantona, a posebno grada Bihaća i opštine Velika Kladuša, dodatno osiguraju vlastitu imovinu te preventivno djeluju na sprečavanju izvršenja krivičnih djela – navodi se u upozorenju.

 

Izvor:(Avaz.ba)