“Meta” i gradonačelnik: SIPA “češlja” ovaj dio BiH, uhapšeno devet osoba VIDEO

Na području Zenice od jutros se provodi akcija Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Fuad Kasumović.

Kako saznaje Kliks uhapšeno je nekoliko osoba, ali Kasumović nije pronađen na adresi stanovanja niti je dostupan na telefon kao ni njegova saradnica.

Akcija SIPA rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezi s poslovanjem Zenicatransa. U sklopu današnje akcije osim Fuada Kasumovića koji je trebao biti uhapšen kako se nezvanično saznaje, uhapšeno je još devet osoba.

Sredinom avgusta SIPA je izvršila pretres u Gradskoj upravi Zenice odakle je izuzeta dokumentacija vezano za Zenicatrans – prevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici, a Federalna uprava policije još početkom januara ove godine Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavila je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Fuada Kasumovića i drugih i to zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju te krivičnog djela prevara u privrednom poslovanju.
Naime, u svemu tome je sporno na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusku stanicu Zenicatransa prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim licima. Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA se tereti, navodno, da je oštetila ovo preduzeće za višemilionski iznos.

Među uhapšenima u današnjoj akciji su i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Vahdet Drino te drugi.

Tokom proteklih mjeseci radnici Zenicatransa bili su svjedoci u ovom slučaju, a i ranije su u medijskim istupima naglašavali na sporne radnje u ovom preduzeću.

Više informacija o poduzetim mjerama te aktivnostima bit će poznato naknadno u toku dana, a pripadnici SIPA pretrese vrše na još nekoliko lokacija u gradu kao i u Gradskoj upravi Zenice.

Ostavite komentar: