Mehmedagić ostaje na slobodi: Sud BiH smatra da nije prekršio određene mjere zabrane

Prvi “obavještajac” BiH Osman Mehmedagić Osmica neće ići u pritvor!

To je odlučio Sud BiH koji je juče odbio zahtjev Tužilaštva BiH da se Osmica pritvori zbog kršenja mjera zabrane i sastajanja sa svjedokom u istrazi.

Tužilaštvo je pred sudom tvrdilo da je direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH mjere zabrane prekršio tako što se sastao sa Asimom Sarajlićem, delegatom SDA u Domu naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA. Sarajlić je svjedok u istrazi za pranje novca protiv Osmice, a prema ranije izrečenim mjerama, Osmica se svjedocima ne smije približavati na manje od 50 metara. Tužilaštvo je ponudilo dokaze da su Osmica i Sarajlić istim avionom putovali na odmor u Antaliju, i istim avionom se vratili u BiH. Zajedno su viđeni i na svadbi Jasmine Izetbegović, ćerke Bakira Izetbegovića, i snimljeni su na udaljenosti od svega nekoliko metara.

– U Antaliji su bili 10 dana. Istim letom su otputovali i vratili se. Avion kojim su išli dug je 37 metara. Granični prelaz su prešli u razmaku od jedne minute – rekao je ranije tužilac Oleg Čavka, navodeći da Osmica o putovanju i svadbi nije obavijestio Tužilaštvo, iako je to navedeno u mjerama zabrane.

Međutim, u rješenju Suda BiH sudija Tatjana Kosović navodi da je utvrđeno da Mehmedagić nije prekršio mjere zabrane. Pojašnjava se da Sud nije mogao utvrditi da su, po dokazima tužilaštva, svjedok i osumnjičeni ostvarili bilo kakvu komunikaciju koja bi se mogla smatrati kršenjem mjera. U prilog tome navedeno je i da Sarajlić uopšte nije saslušavan u dijelu istrage koja se odnosi na zloupotrebu službenog položaja i krivotvorenje istrage, nego isključivo za pranje novca. Za to djelo, kako se navodi, Sud BiH je ranije utvrdio da ne postoji osnovana sumnja da ga je Mehmedagić počinio.

– Potencijalnim kontaktom sa Asimom Sarajlićem osumnjičeni i nije mogao izvršiti neželjeni uticaj na krivičnih postupak na način kako to Tužilaštvo navodi – piše u rješenju Suda BiH, prenose “Novosti”.

Dodaje se da je osumnjičeni i dalje dužan da poštuje mjere zabrane, i da predmetnom odlukom Sud ne prejudicira buduće odluke suda u pogledu ponašanja osumnjičenog u ovakvim ili sličnim situacijama.

Inače, Tužilaštvo BiH je u posljednje dvije godine vodilo tri istrage protiv direktora OBA. Jedan predmet je okončan oslobađajućom presudom, a odnosio se na korišćenje resursa OBA za vođenje privatne istrage. U drugom Sud BiH je odbio da potvrdi optužnicu protiv Mehmedagića, i ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića i Muriza Druškića u predmetu “Bezbjednosne provjere”. Treća istraga je u toku, a za to vrijeme Mehmedagić neomatano obavlja funkciju direktora OBA, čak je dobio novi mandat.

POD ISTRAGOM TUŽILAŠTVA

Osman Mehmedagić Osmica pod istragom je Tužilaštva BiH zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u Tuzli. Sumnja se da je na osnovu krivotvorene diplome primao platu u OBA i tako počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Osumnjičen je i za pranje novca zbog kupovine dvije kuće i automobila “audi kju 5”, koji je vlasništvo supruge Asima Sarajlića.

 

 

Ostavite komentar: