Mamić: Ne želim biti izručen Hrvatskoj, BiH je moja nada i budućnost

U Sudu BiH danas se odlučivalo o tome hoće li Zdravko Mamić biti pritvoren po raspisanoj međunarodnoj potjernici Županijskog suda u Osijeku.

Njegova odbrana cijeni da zato nema nikakav razlog. Advokat Raić kazao je da je Mamić već godinu u Međugorju i da se ranije odazivao na sva ročišta te da nije riječ o anonimnoj osobi.

– Da je želio nešto napraviti, on bi to učinio dosad. U sadašnjim okolnostima nije ostavljena mogućnost da on ima pravično suđenje u Hrvatskoj. Skoro 90 posto krivičnih djela koja se navode u optužnici datiraju od prije potpisanog sporazuma BiH i Hrvatske. Ovdje treba biti jasno jedno, a to je da Mamić iz budžeta nikada nije utajio niti jednu kunu. Nijedna okolnost ne ukazuje na činjenicu da će Mamić negdje pobjeći – rekao je Raić i predložio Sudu BiH da mu odredi mjeru zabrane napuštanja BiH s ličnom kartom ili putovnicom, kao i da se javlja svakih sedam do deset dana u najbližu policijsku stanicu.

Mamić je na pitanje misli li pobjeći kratko kazao:

– Ne pada mi na pamet da napuštam BiH. To je moja nada i budućnost. Nemam nikakav problem da predam putovnicu.

– Želim ostati u BiH, u Hrvatskoj nemam pravičan postupak i volio bih da se on prenese ovdje, navodi Dnevni avaz.Ostavite komentar: