Kinezu počelo suđenje za likvidaciju Ćuluma: Potresno svjedočenje majke

Slaviša Ćulum (36) iz Banjaluke, koji je prije nepunu godinu dana izrešetan u banjalučkom naselju Dragočaj, kobnih momenata išao je na grob bratu Nedeljku (19), ubijenom deset godina ranije. Slaviša je znao da ga vrebaju iza svakog grma, a jednom prilikom je čak rekao da će ga negdje “sasjeći rafal”.

To su, u potresnom svjedočenju u Okružnom sudu u Banjaluci, izjavili Slavišini majka Slavica Maletić, odnosno očuh Branislav Maletić, na početku suđenja Banjalučaninu Siniši Šakiću (35), zvanom Kinez, optuženom za ovaj zločin.

Prisjećajući se 15. maja prošle godine, kada je ostala i bez drugog sina, Maletićeva je rekla da je Slaviša iz zatvora izašao 16. aprila, te da je nakon toga živio u Dragočaju, sa njom, njenim mužem, te njenom kćerkom iz drugog braka.

“Tog jutra Slaviša je rekao ‘Odoh ja, mamice na bratov grob’. Dogovorili smo se da on potom ode kod svoje druge polusestre, moje kćerke. On nikad nije želio da idemo zajedno, znao je da ga vrebaju iza svakog grma. Sjeo je u auto i otišao. Par minuta kasnije čula sam pucnje”, prisjetila se Slavica.

U međuvremenu, Slavica je otišla kod kćerke u sobu, koja se tada pitala zašto je Slaviša prije odlaska na groblje, odnosno kod druge polusestre, nije probudio.

“Kćerka mi je rekla i da ju je nešto trznulo iz sna”, ispričala je Maletićeva.

Dok je ona mislila da je Slaviša već bio na groblju, te otišao kod polusestre da se igra s njenom dječicom, nije ni slutila da je on ubijen.

“Krenula sam kod te druge kćerke. Na jednoj krivini ugledala sam njegov auto, izrešetan. Istrčala sam, on je bio nepomičan. Nadala sam se da je živ. Nazvala sam policiju, supruga. Utom su iz suprotnog smjera naišle komšije, te izašle iz svog vozila. Komšija je prišao. Rekao je ‘Ne prilazi, mrtav je'”, kaže Maletićeva.

Naglasila je da Šakića poznaje godinama. I dodala – “nažalost”. Družio se, prisjeća se, sa Slavišom. Dolazio je i kod njih kući. Kasnije su se posvađali, a uslijedili su obračuni. U jednom od njih Slaviša je ranjen. Uslijedio je još jedan obračun, u kojem je ubijen Nedeljko, a koji je, kako kaže Slavica, bio nenaoružan.

“U tom obračunu učestvovao je i Jovan Jošilo. Nakon toga je Slaviša otišao u zatvor. Posjećivala sam ga. Rekao mi je u januaru prošle godine u zatvoru da mu se sprema ubistvo. To je ispričao neki momak koji je dolazio takođe u zatvor, nekom u posjetu. Taj momak je ispričao da je sa Jošilom bio nekom na slavi, i da ga je neko pitao da li se boji osvete kada Slaviša izađe iz zatvora. Jošilo je bahato odgovorio da može platiti nekom da ga ubije. Jošilo i Šakić su braća po zlu”, rekla je Maletićeva.

Međutim, kako je dodala, Slaviša nije mislio da će ga ubiti na “kukavički način”.

“On mi je rekao ‘Ja, majko, neću dirati nikoga’. Bio je druga osoba nakon odležane kazne. Postio je, svaku veče molio se Bogu. Slaviša ima vanbračnog sina, a sina ima i Nedeljko. Slaviša je želio da bude otac i stric”, rekla je Maletićeva.

Dodala je i da je jedne večeri, nakon izlaska iz zatvora, Slaviša došao uznemiren kući i rekao da je dobio usmenu ponudu od nekog čovjeka, a koja je glasila da kaže koliko hoće para da odustane od osvete.

“Pitala sam ga šta je rekao na to, a on je odgovorio da mu je rekao da njegov brat nije na prodaju”, kaže Maletićeva, te dodaje da je Slaviša namjeravao, kada se granice otvore, da posjeti sina u inostranstvu.

Ona, ali i njen suprug, potvrdili su da su blizu njihove kuće, po izlasku Slaviše iz zatvora, primjećivali čudna vozila, ali i motocikle. Slavica je zatražila najstrožu kaznu za ovaj zločin, baš kao i njen suprug Branislav.

Branislav je ispričao da su on i supruga često posjećivali Slavišu u zatvoru.

“Slaviša je iznosio strahove, bio je ogorčen. Sve do jednom, kada je shvatio da Nedeljka ne možemo vratiti. Poslije toga to više nije bio taj Slaviša. Čitao je religiozne knjige”, prisjeća se Branislav Slavišinih zatvorskih dana.

Dodao je da, kad je Slaviša izašao iz zatvora, htio je da ode u Njemačku, zaposli se i vidi sina. Najviše se, prisjeća se, družio sa Nedeljkovom bivšom djevojkom, majkom Nedeljkovog sina. Branislav se prisjeća i razgovora njegovog tadašnjeg zeta i Slaviše, ispred kuće u Dragočaju.

“Slaviša je, po izlasku iz zatvora, mom tadašnjem zetu rekao ‘Zete, jako kratko sam te upoznao, moraš drugačije, moraš riješiti ono što radiš pogrešno. Vidiš mene. Mene će rafal negdje sasjeći’. Ja sam tada povikao Slaviši ‘Jesi li ti normalan’, a on je uzvratio ‘Tata, ti ne znaš ono što i ja'”, priča Branislav.

Svjedočila je i Gorana Vasilić, s kojom Nedeljko ima sina iz vanbračne zajednice, a izjavila je da Slaviša nekoliko dana, po izlasku iz zatvora, nije išao nigdje iz kuće, a kasnije je vrijeme provodio sa njenim sinčićem, s tim što ga nije želio voditi u grad.

“Jednom prilikom moj sinčić pitao je Slavišu ‘Čiko, kad ćemo ići u grad?’, a on je odgovorio ‘Bojim se za tvoj život, bojim se za djecu'”, rekla je Vasilićeva, prenose Nezavine.

Svjedočio je juče i Željko Savković, koji je kod Slaviše, nakon što je izašao iz zatvora, primijetio pištolj, ali ne zna je li pravi.

“Rekao mi je ‘Neću nikog dirati, ali ‘imam previše neprijatelja'”, rekao je Savković.

Savković je ispričao i da mu je Slaviša pričao da želi da ide u Francusku, da se bavi kriminalom. Potvrdio je, takođe, da mu je, kada je Slaviša, po izlasku iz zatvora, trebao kupiti auto, dio novca domirio Dejan Kostić, bivši vođa navijača “Borca”.

Podsjetimo, optužnica, koja Šakića tereti za ubistvo Slaviše Ćuluma, potvrđena je u martu ove godine.

Ostavite komentar: