Slučaj neiskorištenih vakcina protiv korone: Poništena disciplinska kazna radniku Doma zdravlja

23.02.2024. | 10:09

Osnovni sud u Prijedoru poništio je rješenje ovdašnjeg Doma zdravlja kojim je bivši radnik ove zdravstvene ustanove Dalibor Lajić disciplinski kažnjen u slučaju neiskorištenih vakcina protiv kovida 19.

Postupak je vodila sudija Branka Kragulj i rješenje Doma zdravlja poništila je kao nezakonito.

“Sud je ocijenio da disciplinska komisija nije na pravilan način primijenila propise kojima se reguliše vođenje disciplinskog postupka, što je na kraju i rezultiralo donošenjem nezakonitih rješenja u materijalnom i formalnom smislu”, navodi se u presudi dostavljenoj Srni.

Dalibor Lajić u Domu zdravlja Prijedor bio je zaposlen kao referent zaštite na radu i sudski je tražio poništenje disciplinske kazne budući da je bio na bolovanju u vrijeme kad se sporni događaj s vakcinama desio u aprilu 2021. godine.

Prema ocjeni suda, nije dokazano da je Lajić svojom krivicom učinio povredu radnih obaveza koje su mu stavljene na teret.

Sud je obavezao Dom zdravlja da Lajiću isplati 175,67 KM budući da mu je disciplinskom kaznom obustavljeno 11 odsto od plate za avgust 2021. godine, kao i da mu nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu 2.966,40 KM.

Odluka je prvostepena.

U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine privremeno je obustavljena imunizacija stanovništva protiv kovida 19 budući da se poremetila temperatura u zamrzivaču u kojem su čuvane 1.342 doze ruske vakcine.

Zbog neiskorištenih vakcina u ovom sudu je vođen i krivični postupak u kojem je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković oslobođena po optužnici Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koja ju je teretila za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.