Javnost čeka odgovore više od 20 dana: Vještaci iz Srbije utvrđuju uzrok požara u IRB-u

U istragu oko požara koji je prije tri sedmice zahvatio zgradu u kojoj je smještena Investiciono-razvojna banka Srpske uključili su se i vještaci iz Srbije, koji će pokušati utvrditi kako je došlo do izbijanja vatre u ovoj ustanovi.

Prema saznanjima Srpskainfo, u istragu su uključeni i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji su radili određena vještačenja, ali još nije poznat tačan uzrok požara.

“Iako se na početku sumnjalo da je požar izbio iz dimnjaka restorana koji je u prizemlju zgrade, sadašnje informacije govore da je ipak sve krenulo iz drugog objekta”, kaže izvor Srpskainfo.

Istraga

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka rekli su da je tužilac naložio da pripadnici Policijske uprave Banjaluka preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere kako bi se utvrdio uzrok požara.

“Naređena su i vještačenja po vještaku elektro-tehničke struke i protivpožarne zaštite sa ciljem utvrđivanja uzroka požara u poslovnoj zgradi Investiciono-razvojne banke Srpske. Vještačenja su naređena kako bi se utvrdilo da li eventualno postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo”, rekli su u banjalučkom tužilaštvu.

Oni su potvrdili da su istragu uključeni i vještaci iz Srbije.

“Pored vještaka iz Banjaluke angažovan je i vještak iz oblasti protivpožarne zaštite iz Kriminalističko-tehničkog centra MUP Republike Srbije. Ne možemo se izjasniti o uzroku požara sve dok Tužilaštvo ne dobije izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama od strane PU Banjaluka i dok ne dobijemo  pismeni nalaz i mišljenje provedenog veštačenja”, rekla je portparol banjalučkog tužilaštva Maja Đaković-Vidović.

Podsjetimo, požar je izbio 1. maja oko tri sata iza ponoći. Vatra je zahvatila prizemlje zgrade, kao i dva sprata iznad.

Samo zahvaljujući požrtvovanosti banjalučkih vatrogasaca spriječeno je da se požar proširi i na druge prostorije koje se nalaze u ovoj poslovnoj zgradi.

Vatrogasci

Vatrogasci su stigli samo par minuta nakon što je izbio požar, ali je vatra bila toliko velika da nisu mogli puno da urade, već samo da spriječe da se ne proširi dalje.

“Vatra je bila jaka i za kratko vrijeme je zahvatila veliku površinu. Vatrogasci su se borili cijelu noć kako bi je lokalizovali i na kraju su uspjeli spriječiti katastrofu, odnosno širenje požara na druge objekte u zgradi – ispričao je naš sagovornik i pojasnio da u požaru nije bilo povrijeđenih, ali da je pričinjena velika materijalna šteta.

Stanari obližnje zgrade takođe su istakli da je prizor tokom požara bio strašan.

“Prvo smo čuli pucketanje, a zatim jaku svjetlost koja je dopirala iz zgrade IRB RS. Jasno je bilo da se radilo o požaru koji je za kratko vrijeme uspio da se proširi na gotovo cijeli prednji dio objekta. Jasno se mogla osjetiti toplota. Hvala bogu pa su vatrogasci došli brzo i počeli s gašenjem, inače ko zna šta bi se dogodilo”, ispričao je jedan Banjalučanin dan poslije požara.

Na lice mjesta je stiglo čak 17 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila.

Arhiva

Očevici su naveli da su vatrogasci sat vremena držali crijevo samo na jednom mjestu, što dovoljno govori o jačini buktinje.

“Pričaju da je planulo oko dimnjaka, pa se vatra bukvalno popela na sprat i ušla u kancelarije IRB”, ispričao je jedan od vlasnika privatnih objekata koji se nalaze u zgradi u kojoj je izbio požar.

Iako su mnogi sumnjali da je u požaru izgorjela dokumentacija IRB RS, direktor je sve to demantovao.

“Server sala i naša pisana arhiva su sačuvane u potpunosti. Mjenice i sva dokumenta koji se čuvaju u protivpožarnim ormarima su sačuvani”, rekao je vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

Elektroinstalacije

Vršilac dužnosti direktora IRB, Dražen Vrhovac, prije par dana rekao je da i dalje traje sanacija imovine nakon požara, ali da se obavljaju najvažniji poslovi za građane i privrednike. On je poručio da se trude da omoguće radni proces, ali i da se nastavlja plasman kredita.

“Najveći problem nam trenutno predstavljaju elektroinstalacije. Sve se mora do kraja ispitati”, poručio je Vrhovac.

Ostavite komentar: