Iza rešetaka “strpano” 11 osoba: “Pala” kriminalna grupa koja je preprodavala drogu

Jedanaest uhapšenih u prošlosedmičnoj velikoj akciji tuzlanske policije završilo je u pritvoru zbog sumnje da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Naime, Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za 11 osoba koji su u grupi koju je organizirao 28-godišnji Benjamin Žigić iz Tuzle osumnjičeni da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, piše Klix.

Mjera jednomjesečnog pritvora je određena za vođu grupe Benjamina Žigića, kao i za članove Miroslava Jurkovića(46), Rusmira Selimovića (32), Gorana Jašarevića (34), Almira Mahmuzića (33), Dalibora Banovića (36), Semira Žigića (31), Nevresa Taletovića (40), Sinišu Markovića (43), svi iz Tuzle te Bensada Hrnjića (34) i Mirsada Kadrića (40) iz Srebrenika.

“Postoji osnovana sumnja da je Benjamin Žigić u periodu od februara do oktobra 2020. godine organizirao grupu u kojoj su bile i pomenute osobe, a koja je djelovala na području Tuzle i drugih mjesta Tuzlanskog kantona. Žigić je nabavljao opojne droge heroin, kokain, canabis (marihuana), amfetamin, kao i tablete suboksone, dok su ostali članovi grupe imali različite uloge i preuzimali, vagali, pakovali i većem broju osoba na području Tuzlanskog kantona prodavali drogu”, naveo je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Kod Benjamina Žigića je prilikom pretresa porodične kuće pronađena automatska puška te je osumnjičen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla i po nalogu Tužilaštva pripadnici Sektora kriminalističke policije-odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga, su izvršili pretrese većeg broja objekata, automobila i osumnjičenih osoba nakon čega su uhapšeni. Prilikom pretresa su pronađeni različiti predmeti (droga, oružje, telefoni, laptopi i drugo) koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela. MUP TK je izvršio kriminalističku obradu nad osumnjičenim osobama, nakon čega su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Ostavite komentar: