Iskoristio poziciju za svoju korist: Direktor optužen da je preko preduzeća izmirio lični kredit

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Velibora Blagojevića zbog sumnje da je iskorištavanjem direktorskog položaja u preduzeću NNV Prom d.o.o. pribavio sebi imovinsku korist veću od 50.000 KM.

Pedesettrogodišnjem Veliboru Blagojeviću stavljeno je na teret da je, u namjeri da izbjegne izmirenje kreditnog duga prema Novoj Banci a.d. Banjaluka, kao direktor preduzeća NNV Prom zaključio ugovor kojim je to preduzeće pristupilo dugu Blagojevića kao fizičke osobe u toj banci.

“Na taj način banka mu je zatvorila dug, a on je oslobođen svih obaveza iz ugovora o dugoročnom kreditu, čime mu je pribavljena imovinska korist u iznosu od 222.798,55 KM”, navodi se u optužnici.

Kako je time kao fizička osoba postao obveznik uplate poreza na dohodak u iznosu od 22.279,86 KM, a nije podnio godišnju poresku prijavu, izbjegavši tako plaćanje poreza, Blagojević je optužen i za krivično djelo poreske utaje.

“Usto, optužnica protiv njega odnosi se i na neplaćanje poreza zloupotrebom funkcija u preduzeću Interijer za koje je, sumnja se, izbjegao plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu od 42.495,03 KM. On je, naime, optužen da je tokom prinudne naplate ovog javnog prihoda, potraživanja Interijera u iznosu od 100.000 KM ustupio preduzeću Lenjo, čiji je takođe bio direktor, onemogućivši tako Distriktu Brčko naplatu doprinosa”, naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Nastavljajući procesuiranje korupcije i privrednog kriminala, Tužilaštvo distrikta optužilo je Blagojevića, u skladu s Krivičnim zakonom Brčko distrikta BiH, za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, poreske utaje i neplaćanja poreza.

Kako smisao učinjenog krivičnog djela proizilazi iz njegovog odobrenja, koje je dao kao direktor NNV Prom d.o.o. Brčko, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja istovremeno s Blagojevićem optužena je i ova pravna osoba. Pošto je podignuta, optužnica je u cjelosti potvrđena pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH.

Tagovi:

Ostavite komentar: