Incident u ambulanti: Napadnute doktorica i medicinske sestre

29.01.2022. | 12:50

Doktorica i dvije medicinske sestre Doma zdravlja Konjic su 27. januara verbalno i fizički napadnute, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Oni su osudili napad te su pozvali i druge da to učine smatrajući da time treba pokazati da je nasilje prema bilo kome neprihvatljivo. Ukazali su da u ovakvim situacijama ispaštaju i drugi pacijenti.

“Zbog napada na medicinski tim ispaštaju i drugi pacijenti koji su čekali uslugu u svakako već teškim okolnostima pogoršane epidemiološke situacije. Ne smijemo dozvoliti da naši radnici liječe pacijente u strahu od novog napada i da se osjećaju nezaštićeni dok obavljaju svoje poslove”, istakli su.

Data je, kako je navedeno, puna podrška medicinskom timu koji je napadnut te su napomenuli da su već određeno vrijeme izloženi neugodnostima i incidentima.

“Već određeno vrijeme zdravstveni radnici su izloženi raznim pritiscima, prijetnjama, a nerijetko i verbalnim napadima. Ovakva ponašanja se ne smiju tolerisati. Pojedinci se nasiljem obračunavaju sa stručnim mišljenjem doktora”, naglasili su u Domu zdravlja Konjic.

Podsjetili su da postoji mogućnost podnošenja prigovora na rad zdravstvenih radnika te da se problemi rješavaju nenasilno.

“Naši radnici obavljaju jedan od najodgovornijih poslova. Ne možemo dozvoliti da pojedinac pokuša nasiljem diktirati struci kako će svoj posao obavljati”, dodaju.

Kako su saopštili, osoba se i nakon incidenta nasilnički ponašala, iako samo nije bila pacijent nego je zahtijevala uslugu koja nije indicirana od ljekara.

“Nastavila je da širi dezinformacije preko društvenih mreža o navodnom uskraćivanju usluga pacijentima i narušilo ugled ljekarske struke i rad naših zdravstvenih radnika”, ukazali su.

U Domu zdravlja Konjic se nadaju da će ih građani podržati u suprotstavljanju nasilju i stvaranju uslova za pružanje bolje zdravstvene usluge.