Incident! Dvojac pokušao da ukrade više od 40 divljih konja na brdima kod Mostara

Dvije osobe pokušale su ukrasti više divljih konja iz krda koje slobodno obitava na brdima u okolini Mostara, izvijestili su lokalni mediji u BiH pozivajući se na udruženje Konji na Bilima, koje vodi računa o tim životinjama.

Incident se dogodio u ponedjeljak, kada su dvije osobe, za koje se navode inicijali, pokušale ukrasti više od 40 konja.

Po navodima udruženja i lokalnih portala, nekoliko desetaka kilometara dalje od njihova redovnog staništa konje i konjokradice snimila je kamera za nadzor s objekta u mjestu Kozica koji koristi udruženje Animal care Centar-Mostar, koje se brine o napuštenim psima.

Ovaj videozapis udruženje za zaštitu pasa ustupila je udruženju Konji na Bilima te je objavljen na portalima. Po navodima iz objave, konjokradice, koji su pješice vodili konje, zaustavljeni su u mjestu Miljkovićima, a konji su, po istim navodima, vraćeni u krdo.

Policija, koja nije informisana o ovome incidentu, navodi kako je ranije bilo prijepora oko ovih konja između različitih civila koji su nekada bili njihovi vlasnici.

Pretpostavlja se da se oko 200 konja nalazi u nekoliko krda koja se kreću u okolici Mostara. Radi se o konjima koji su nekada korišteni u poljoprivredi, ali su napušteni te od tada slobodno šeću okolnim brdima.

Ovi konji česta su meta različitih nasilnika, ali i divljih životinja. Udruženje Konji na Bilima nastoji im pomoći dostavljajući redovno vodu u vrućim ljetnim danima te sijeno i drugu hranu tokom zime, piše Hina.

Ostavite komentar: