“Identitet” uhapsio pet osoba: Ukradene lične podatke građana prodavali i koristili za klađenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili su pet lica zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka drugih lica.

Uhapšena su lica čiji su inicijali N.M. i S.T. iz Prijedora, N.L. iz Doboja, D.P. iz Bijeljine i A.R. iz Han Pijeska. Oni su osumnjičeni da su suprotno zakonu pribavljali, obrađivali, saopštavali, dijelili i koristili lične podatke građana, bez njihove saglasnosti, nakon čega su ti podaci zloupotrebljavani na raznim platformama za klađenje.

Nakon toga, fotografije ličnih podataka (ličnih karata, putnih isprava, privremenih ličnih karata…) su prodavane trećim licima, gdje je na taj način oštećeno više stotina lica iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Policija je pretresla lokacije koje koriste uhapšena lica i pronašla i oduzela više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka. Protiv uhapšenih će biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu neovlašteno korištenje ličnih podataka, saopšteno je iz MUP Srpske.

Ova lica su uhapsili pripadnici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet pri Upravi krimanalističke policije u saradnji sa policijskim upravama Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Foča i Bijeljina u okviru operativne akcije kodnog naziva “Identitet”.

MUP Srpske poziva građane da budu oprezni prilikom davanja ličnih podataka i da ih ne dijele, odnosno ne šalju fotografije ličnih podataka da ne bi došlo do njihove zloupotrebe.

Ostavite komentar: