Htio da ubije dvojicu policajaca, pa dobio 13 godina zatvora

Mustafa Hasanbašić (43) zvani Muća osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora zbog pokušaja ubistva dvojice policajaca kod Doboja.

U ponovljenom postupku Hasanbašić je osuđen za više krivičnih djela i to za pokušaj ubistva, nedozvoljeno posjedovanje oružja i neovlašten promet drogom.

U presudi se navodi da je Hasanbašić zajedno sa Benjaminom Ćostovićem, koji je osuđen na godinu i po dana zatvora, napao patrolu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović.

Policajci su ih uočili kako konzumiraju i prepakuju drogu u Glavicama, nakon čega su pokušali zaustaviti prestupnike.

Ugledavši policajce Hasanbašić je počeo bježati, a u kritično vrijeme za njim je bila raspisana i potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne.

– Hasanbašić je odbacio torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima – navodi se u presudi Okružnog suda u Banjaluci.

Dok je Hasanbašić bJežao, Ćostović je prišao patroli i pesnicom udario policajca Suljića, usled čega je policajac nehotice ispalio hitac iz pištolja.
Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je ubrzo savladan. Istovremeno Hasanbašić je pobjegao u pravcu Doboja, gdje je njegova poznanica S.S. pozvala taksi. Nakon dolaska vozila, Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi, a kada su naišli na policijski punkt pištoljem je zapretio taksisti da ih obiđe i ne staje.

Vidjevši da policajac prilazi vozilu, on je taksistu istjerao i sjeo za volan te krenuo da bježi.

Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao. Dolaskom u mesto Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pešice. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen.

Hasanbašić je poznat po krivičnim djelima. Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na 7 godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu. On je nakon ovog zločina počinio još i krađu, te pobjegao.

Ukinuta presuda

Vrhovni sud Republike Srpske je u oktobru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je optuženi Mustafa Hasabnašić za ista krivična djela bio osuđen na 14 godina zatvora. Predmet je vraćen Okružnom sudu u Banjaluci koje je nakon ponovljenog suđenja, osudilo Hasanbašića na 13 godina zatvora.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: