Akcija “Skripta”: Hapšenja zbog kompjuterskih prevara u Srpskoj

Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su četiri lica u policijskoj akciji “Skripta” zbog sumnje da su počinila krivična djela kompjuterska prevara i pranje novca, čime su pričinila materijalnu štetu veću od 650.000 KM.

Agencija Srna nezvanično saznaje da su slobode lišeni Stanislav Despotović iz Doboja, Dragan Popržen iz Modriče, Titoslav Despotović iz Laktaša i Slavica Despotović iz Prijedora.

Akciju su izveli policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske, tokom koje su izvršeni i pretresi na šest lokacija na području Prijedora, Doboja, Modriče i opštine Laktaši.

Za uhapšena lica postoje osnovi sumnje da su kreirala i koristila zlonamjerne programe, uz pomoć kojih su tokom prošle godine neovlašteno pristupali “M:telovoj” aplikaciji “m:go”, nakon čega su vršili dopunu većeg broja pretplatničkih kartica, da bi nakon toga lično ili angažujući druga lica podizali tako stečeni novac kroz sistem kladionica i finansijskih institucija, čime su pričinila materijalnu štetu veću od 650.000 KM.

U pretresima je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka /mobilni telefoni, kompjuteri, laptop kompjuteri, kompjuterska oprema, SIM kartice/.

Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

Ostavite komentar: