Hapšenja na području Modriče zbog prevara na Facebooku

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpskeu saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Doboj lišili su slobode lica S.P. i B.Š. na području Modriče zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo ”Kompjuterska prevara” iz člana 410. Krivičnog zakonika RS.

Po naredbi Osnovnog suda u Modriči izvršeni su pretresi lokacija koje koriste privedena lica i tom prilikom su pronađena i oduzeta sredstva izvršenja krivičnog djela i to: 12 mobilnih telefona, veći broj nosača sim kartica i sim kartica operatera MTEL, HALO i MTS i drugi predmeti koji potiču od izvršenja krivičnog djela.

Lica S.P. i B.Š. se sumnjiče da su krivično djelo izvršili na način što su od marta mjeseca 2016. godine do dana lišenja slobode korištenjem oko 300 telefonskih brojeva i više lažnih profila kreiranih na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) slanjem SMS poruka i poruka putem mesindžera (Messanger-a),lažno se predstavljajući kao lica poznata oštećenim od istih tražili uplatu dopuna na SIM kartice u iznosima od 2 do 50 KM. Osumnjičeni su uplaćene iznose koristili kako bi izvršili uplate za online klađenje na sportskoj kladionici.

Ovim krivičnim djelom pričinjena je materijalna šteta u do sada utvrđenom iznosu od oko 83.000.00 KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane koji su imali slične situacije, odnosno koji su posredstvom mobilnih telefona dobijali slične sms poruke, da ta djela prijave u najbližu policijsku stanicu.

Uzimajući u obzir da se pretpostavlja da ovoj istrazi postoji još veći broj oštećenih lica, jako je značajno da se i drugi građani, koji su imali ovo iskustvo, obrate policiji.

 

Izvor:(MUP RS)

Ostavite komentar: