Forto, Katica i Halilović o detaljima akcije: Nije bilo šanse da se izvuče

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović održali su vanrednu pres-konferenciju u zgradi Vlade Kantona Sarajevo.

Govorili su o detaljima uspješno okončane policijske potrage za Edinom Gačićem.

Premijer Forto je kazao da je približno 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP-a, MUP-a KS i Tužilaštva KS radilo na pronalasku ubice.

Dodao je da je Vlada bila u stalnom zasjedanju s ciljem da se građani osjećaju sigurno.

– Zahvaljujem svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima, kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekaćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj – kazao je Forto.

Ministar Katica je rekao da Gačić više nije sigurnosna prijetnja.

– I srećan sam zbog toga, želim se prisjetiti porodica onih koje je ubio. Zahvaljujem građanima na svim informacijama i što imaju povjerenje u policiju. MUP KS je izvršio ovu egzekuciju. Bila je ovo najmasovnija potraga – rekao je Katica.

Želim se sjetiti porodice preminulog Sultanića u Konjicu i našeg policajca.

Komesar Halilović istaknuo je da su formirali štab s više policijskih agencija.

– Imali smo puno informacija, no sinoć smo, uz pomoć sigurnosnih agencija, napravili plan za današnju akciju. Izvršili smo pretres šireg područja između Hadžića i Kiseljaka – kazao je Halilović, dodajući da nije bilo šanse da se ubica izvuče.

Naveo je da Gačić nije htio da se preda i da je došlo do upotrebe vatrenog oružja.

– U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP-a KS i on je van životne opasnosti. U toku je uviđaj – dodao je Halilović.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: