Drljača priznao ubistvo Brune Rolda: “Samo sam povukao nož po njegovom vratu. Kajem se zbog toga”

BANjALUKA – Vijeće Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić, prihvatilo je priznanje krivice Radeta Drljače za brutalno ubistvo poznanika Bruna Rolda (54), a on je ispričao da mu je kobne večeri “nešto puklo u glavi”.

Izricanje presude zakazano je za petak.

– Samo sam povukao nož po njegovom vratu. Kajem se zbog toga – rekao je danas u Okružnom sudu Drljača, kojeg optužnica tereti da je zločin počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti, te da je zapalio tijelo nakon ubistva.

Drljača je u sudu, prije nego je vijeće odlučilo o njegovom priznanju, kazao da mu je ubijeni Rold bio kao otac i da s njim nije imao sukoba te da mu nije jasno da je to mogao da uradi.

– Živio sam s Roldom u toj kući. Te večeri našao sam se s Borisom Zorićem i Slobodanom Krnetićem. Oni su sa mnom spavali u kući kada je došao Rold i počeo da galami. Krnetić ga je udario pesnicom i oborio. Udario sam mu par šamara, pa smo ga svi tukli rukama i nogama – rekao je Drljača.

Prisjetio se da su Zorić i Krnetić uzimali nož i govorili da će ubiti Rolda ali su odustali.

– Uzeo sam nož i to uradio, učinio rukom rez te povukao dole. Lagano sam to uradio. Kajem se zbog toga i još mi nije jasno što sam to uradio. Ne sjećam se svega jer sam bio pijan – kazao je Drljača.

Otac optuženog, Ranko Drljača kazao je da je njegov sin bolestan i da je ranije činio krivična djela. Kazao je da je molio nadležne da ga liječe ili pritvore i sklone sa ulice jer će nekog ubiti, ali da ga niko nije slušao.

Drljačin advokat, Aleksandar Jokić tražio je od suda da mu izrekne blažu kaznu i mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja od zavisnosti.

Okružni tužilac Dalibor Vrećo tražio je strože kažnjavanje jer je zločin počinjen na brutalan način, a optuženi osoba nasilnog ponašanja. Strože kažnjavanje traži i sin ubijenog Zlatko Rold, ali ne traži nadoknadu štete.

Rold je ubijen 25. novembra 2019. u napuštenoj kući u ulici Vase Glušca, koja je vlasništvo Ivice Pezića. Optužnica tereti Drljaču da je sa saizvršiocima, Zorićem i Krnetićem, ubio Rolda. Drljača se tereti i za paljevinu tijela i kuće u kojoj se zločin počinjen. U optužnici se navodi da su Drljača i Zorić djelo počinili u stanju privremene duševne poremećenosti. Postupak protiv Zorića i Krnetića je odvojen.

Vještak: Drljači potrebno liječenje

Vještak Tužilaštva, specijalista sudske medicine Sanja Vukadinović Stojanović kazala je da je optuženi Rade Drljača ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti. Kazala je i da je krivično djelo paljevinu počinio u “stanju smanjene uračunjivosti do bitno, ali ne i bitno”.

– Radi se o osobi koja ima emocionalni poremećaj ličnosti i mentalni poremećaj zbog zavisnosti od droga i opijata. Potrebno mu je izreći mjeru obaveznog liječenja – rekla je Vukadinović-Stojanović. Dodala je da postoji opasnost da bi Drljača na slobodi, ako se ne liječi, mogao da ponovi krivično djelo.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: