Doktor i sestra bolnice u Foči priznali krivicu: Uzeli mito od oca, beba pala na pod

30.11.2023. | 15:03

Doktor ginekologije u JZU “Univerzitetska bolnica Foča” Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović sklopili su sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice za primanje mita u avgustu prošle godine, prilikom porođaja J.V.

Nakon poroda, novorođenče je medicinskom osoblju palo na pod i zadobilo teške povrede glave. Okružni sud Banjaluka prihvatio je sporazum.

Predviđeno je da Čančar bude osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 maraka, a Sokolović na šest mjeseci uslovno sa rokom provjere od tri godine.

Presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Oboje su pred sudskim vijećem izjavili da se kaju i žale zbog učinjenog djela.

“Nesreća kad se desi, ne bira ni vrijeme ni mjesto. Nikada mi se ništa slično nije desilo. Izuzetno mi je žao”, kazao je Čančar.

Optužnicom Republičkog javnog tužilaštva bio je obuhvaćen i Danijel Vesić, suprug porodilje, koji je ranije takođe sklopio sporazum sa tužilaštvom i osuđen je na novčanu kaznu od 5.000 KM za krivično djelo davanje mita.

Prema navodima iz optužnice, kritični događaj se desio 18. avgusta 2022. godine između devet i 10 sati, a Čančar je djelo počinio u svojstvu službenog lica, kao načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva, odnosno specijalista ginekologije i akušerstva u navedenoj bolnici u Foči, a Sokolović u svojstvu odgovornog lica, kao ginekološko-akušerska sestra.

“Pacijentkinja J.V. je u ovu bolničku ustanovu primljena radi porođaja i postporođajnog oporavka. Nakon što je Sokolović organizovala i izvršila prijem pacijentkinje i pošto je Čančar obavio pregled, u ordinaciji je primio Danijela Vesića, muža pacijentkinje J.V. Prilikom razgovora mu je saopštio da je sa suprugom i plodom sve u redu i da bi njegovu suprugu trebalo da porodi sutradan carskim rezom, nakon čega je Vesić iz novčanika izvadio 400 KM i predao Čančaru”, stoji u optužnici.

Dodaje se da mu je potom rekao da želi da počasti i medicinsku sestru Sokolović.

“U prisustvu Čančara, predao joj je 100 KM u jednoj novčanici. Na taj način primili su navedene novčane iznose kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman i njegu pacijentkinje J.V., a koje su, u skladu sa svojim ovlašćenjima, morali izvršiti”, zaključeno je u optužnici.

Nakon porođaja beba je medicinskom osoblju pala na pod i zadobila frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je operisana, prenosi Mondo.

U optužnici se navodi da su poslije pada bebe, Čančar i Sokolović pokušali da vrate novac ocu. Čančar je došao u bolničku sobu, u kojoj je ležala porodilja J.V., i pred više svjedoka je rekao: ”Sad ćeš vidjeti da meni pare ne znače ništa”, pa potom pocijepao novčanice i bacio ih na bolnički krevet